latinica  ћирилица
22/04/2019 |  21:30 ⇒ 21:44 | Аутор: СРНА

Радојичић: Високо постављени циљеви развоја Бањалуке (ФОТО)

Бањалучки градоначелник Игор Радојичић нагласио је вечерас на свечаној академији, поводом 22. априла - Дана града, да Бањалука има високо постављене циљеве у новој Стратегији развоја.
Игор Радојичић и Абас Арсланагић (Фото: АТВ) -
Игор Радојичић и Абас Арсланагић (Фото: АТВ)

- То је град са повољним пословним окружењем, зелени град, паметни град. Стварамо град који је центар Републике Српске, угодан за живот - истакао је Радојичић.

Он је рекао да је циљ да Бањалука има развијено школство, културу и спорт, те да буде град младих.

Радојичић је навео да су у припреми три међународна конкурса за љепши град - за идејно рјешење новог градског моста, за мултифункционалне конгресно- конференцијске дворане и за трансформацију урбаног градског језгра.

Он је рекао да су многи проблеми који су трајали деценијама ријешени или су у процесу рјешавања а, међу најзначајним реализованим пројектима истакао изградњу нове топлане и 21 ново дјечије игралиште. 

- Ради се на водоснабдијевању у многим подручјима града. Хвала републичким властима, предсједнику и Влади Српске за подршку на новом Универзитетском клиничком центру, обнови Банског двора и другим пројектима - нагласио је Радојичић.

Свечана академија (фото: АТВ)

Он је рекао да је Бањалука, која данас обиљежава 74 године од ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату, поносна на своју антифашистичку традицију, те навео да од ове године слави и 21. новембар, дан ослобођења у Првом свјетском рату. 

- Тиме истичемо континуитет вриједности које баштинимо - истакао је Радојичић, који је уручио награде и признања појединцима и колективима према одлуци Скупштине града.

На свечаној академији, централном догађају прославе Дана града, прослављенем спортисти Абасу Арсланагићу и књижевнику Кољи Мићевићу уручено је највеће градско признање - Кључ града са "Повељом почасни грађанин града Бањалука".

"Златни грб Града", поводом 22. априла - Дана града Бањалука, уручен је генералном директору компаније "М:тел" Марку Лопичићу - за постигнуте врхунске резултате и успјехе у области привреде, исказану хуманост и допринос развоју града.

Ово признање уручено је и генералном конзулу Србије у Бањалуци Владимиру Николићу за изузетан допринос у развоју града, директору компаније Тропик Бојану Рисовићу за врхунске резултате и успјехе у области привреде, те декану Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранку Шкрбићу за изузетан допринос у области образовања и науке.

Игор Радојичић и Абас Арсланагић (Фото: АТВ)

Плакета града уручена је Бисерки Колевској за изузетна остварења у области културе и допринос у развоју позоришне умјетности, Колу српских сестара за изузетно хумана дјела, Хуманитарној организацији "Лучијано Лама" са Сицилије за изузетно хумана дјела и рад на развијању културе дијалога и Борису Врховцу за изузетно хумана дјела.

Ово признање уручено је и Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" за изузетна остварења у области образовања и васпитања и за изузетно хумана дјела, примаријусу доктору Милутину Вучковцу као посебан вид признања за изузетна остварења у области медицине, посебно у области доприноса наталитетној политици града.

Ово признање уручено је и Дуњи Симић за изузетна остварења у области културе и умјетности и Зорану Пејашиновићу за изузетна остварења у образовању и достигнућа у развоју културе и очувању културног насљеђа и завичајне историје.

"Награда града Бањалука младима" од 1.500 КМ уручена је Радовану Ивановићу за изузетан допринос у области културе и умјетности и промоцији музичке културе и Немањи Пакићу за изузетан допринос у области науке и образовања.

Свечаној академији присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједници Народне скупштине Српске Соња Караџић Јовичевић и Милан Петковић, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, посланици у Народној скупштини Српске и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, делегати у Вијећу народа Српске, представници вјерских заједница, академске заједнице, те привредног јавног и културног живота града.

Академији су присуствовали и градоначелници и предсједници скупштина општина и градова пријатеља Бањалуке из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Русије и Украјине, Федерације БиХ.