latinica  ћирилица
23/04/2019 |  07:56 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Додик: Срби да не чекају допуштење, већ да узму своје право

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Срби не треба да чекају да им неко допусти, већ да узму своје право, те наглашава да од државника и политичара мора бити тражена одговорност за интересе народа који представљају.
Милорад Додик (фото: happytv.tv) -
Милорад Додик (фото: happytv.tv)

Додик је нагласио да ће Србима бити допуштено оно што је допуштено свима другима онда када буду довољно свјесни да то узму и тако се понашају.

- Свијет није исти као прије десет година и распоред моћи и снага. У Европи, која је била обећано мјесто прије пет година, данас не знају шта ће са собом, а посебно што одлази са сцене озбиљна плејада европских политичара", рекао је Додик синоћ за "Хепи" телевизију.

Он је оцијенио да би овај регион за ЕУ требало да се постави као геополитичко питање Европе.

Додик указује да још земље региона имају за приоритет чланство у ЕУ, али да је питање да ли ће тако бити и за пар година.

- Европа, ако има потребу за интеграцијом, онда је словеначки предсједник Борут Пахор у праву да је неопходно све примити у ЕУ, а онда уласком покушати моделирати систем. Србија данас изгледа спремнија за ЕУ него Бугарска и Румунија које су примљене због неког стратешког разлога - нагласио је Додик.

Он је поновио да је најјача Србија у региону интерес Републике Српске, јер, како је нагласио, док је Србија јака и поштована, јака је и Српска.

Додик је истакао и да у Републици Српској сада није могуће тако лако никога наметнути, наводећи да Срби имају изграђен осјећај, па дуго неће моћи нико да их превари.

Он каже да, иако то није пристојно и можда је у дипломатији то ексцес, сваког Британца који дође на састанак посматра кроз призму тога како су хтјели да српском народу наметну етикету геноцида резолуцијом у УН.

- Јесу велика нација и држава, али то не значи да могу да држе овдје предавања, поготово имајући у виду да су доказани непријатељи Срба још од Отоманске империје - поручује Додик.

Он је рекао да је од Сребренице направљен мит као кохезиони фактор за Бошњаке и за рушење Републике Српске.

- Бошњаци су себе прогласили Бошњацима тек 1993. године, дотле су били муслимани. Тај народ, а нема народа без мита и идентификације, нема ни свој језик, ни своје писмо, ни историју. Неко је покушао да од тога направи мит који би окупљао тај народ. Као што Срби имају косовски мит, тако је и овдје требало да се направи мит који треба да ојача идентитет Бошњака - рекао је Додик.

Он каже да је ранијим извјештајем о Сребреници направљена озбиљна штета, али да то што га је парламент Српске ставио ван снаге говори о промијењеним временима.

- Неистине можете да наметнете само једно вријеме - истиче Додик.

Када је ријеч о положају Хрвата у БиХ, Додик је истакао да је данас шеф кабинета хрватског члана Предсједништва Бошњак, а од 15 људи који раде у кабинету око 12 Бошњака и један Србин - "Чеда Јовановић и тек можда двојица Хрвата".

- Хрвати се девастирају до мјере да им узму сва права, па и она дејтонска и потпуно Хрвате мајоризирају у погледу доношења одлука - наводи Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик поручује да је то што има мандат народа објашњење зашто побјеђује на посљедњих осам избора узастопно.

Он истиче да никада није покушао да превари народ и да је његова политика препознатљива, те да му је драже да га похвали обичан човјек у Републици Српској, него неко у Вашингтону.

- Ја сам човјек српског народа, мојих Козарчана, мојих људи из Херцеговине, Семберије, Посавине или са Романије. Нисам ни амерички, нисам ни руски и док ме ти људи буду бирали ја сам ту - рекао је Додик.