latinica  ћирилица
23/04/2019 |  10:04 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

Договорено проширење сарадње Бањалуке и Београда

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић разговарао је данас у Градској управи са градоначелником Београда Зораном Радојичићем.
Игор Радојичић и Зоран Радојичић, архив (фото: banjaluka.rs.ba) -
Игор Радојичић и Зоран Радојичић, архив (фото: banjaluka.rs.ba)

У првој, званичној посјети Бањалуци, откако се на челу Београда налази Зоран Радојичић, усаглашено је да два града наставе и прошире сарадњу у бројним областима, укључујући и интензивну културну размјену, која се, извођењем више позоришних представа, управо реализује у оквиру манифестације "Прољеће у Бањалуци".

Градоначелник Бањалуке истакао је да је сарадња два града свестрана и да се реализује у више области, од привреде до културе.

– Захваљујући ранијим договорима, управо ових дана  у Бањалуци су изведене представе за дјецу позоришта из Београда. И као што Српска увијек погледава на Србију, тако и Бањалука погледава на Београд шта и како ради и увијек се трудимо да држимо тај контакт и сарадњу. Пред нама су широке могућности комуникације у различитим областима – истако је Игор Радојичић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић казао је да два града имају дугогодишњу сарадњу.

- Надам се да ћемо је наставити у многим областима, јер имамо велики простор за међусобну комуникацију – рекао је београдски градоначелник.

Он је истакао да се Бањалука развија у савремени град, са правцем развоја у „паметни“ и „зелени град“.

- Градоначелник Бањалуке се бави значајним концептима савремених градова, као што су паметан и зелени град, што су такође области интересовања које ми у Београду желимо да развијемо и у вези с тим смо и данас причали. Један смо народ и морамо у тешким временима да помажемо једни другима и да сарађујемо још више у наредном периоду – закључио је Зоран Радојичић.