latinica  ћирилица
23/04/2019 |  13:13 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година од страдања 11 српских бораца у Кратинама

У Кратинама код Миљевине данас су прислужене свијеће, положено цвијеће и служен парастос за 11 бораца Миљевинског батаљона Војске Републике Српске, који су на том мјесту погинули прије 26 година.
Парастос у Кратинама код Миљевине (Архив) - Фото: СРНА
Парастос у Кратинама код Миљевине (Архив)Фото: СРНА

Девет српских војника из Кута и два из Миљевине погинули су 23. априла 1993. године у дубини српске територије, на путу према првој линији фронта.

Возили су се на трактору, када су упали у засједу муслиманске војске, која их је са обје стране пута засула митраљеском паљбом.

Предсједник Борачке организације Фоча Срђан Станковић рекао је да су српски борци погинули у класичној засједи, када су пошли на смјену на прву линију фронта, те да за овај случај нико није одговарао.

Невенка Дракул тог дана остала је без супруга Пешута.

- Да Бог прости и помилује наше борце. Хвала свима који чувају успомену на њих - рекла је Дракулова.

Радинки Самарџији убијен је супруг Драган у 31. години.

- Сваке године се, пуних 26 година, на исти дан окупљамо да знају да нису заборављени - рекла је Самарџија.

Погибија у Кратинама друго је веће страдање припадника Миљевинског батаљона у протеклом рату.

У септембру 1992. године, такође у засједи, на путу Калиновик-Миљевина, на камиону Војске Републике Српске страдало је 38 бораца и цивила из Миљевине и Трнова.

Осим родбине и пријатеља погинулих бораца, помену су присуствовале делегације општине Фоча, Борачке организације, Организације породица погинулих бораца и Удружења ратних војних инвалида.