latinica  ћирилица
23/04/2019 |  16:13 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Ђокић: Српску очекује транзиција на обновљиве изворе енергије

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да глобална енергетска транзиција на обновљиве изворе енергије не може заобићи Српску.
Јахорина Економски форум - Петар Ђокић - Фото: СРНА
Јахорина Економски форум - Петар ЂокићФото: СРНА

- Свијет се помјера ка обновљивим изворима енергије, фосилни се све више занемарују, угаљ и нафта прије свега - рекао је Ђокић на "Јахорина економском форуму 2019".

Он је подсјетио да цијели свијет трпи негативне посљедице у виду огромних климатских промјена узрокованих производњом електричне енергије из фосилних горива.

Учествујући на панелу посвећеном чистим енергетским технологијама, Ђокић је навео да је процјена да ће Европи до 2050. године бити потребно за 50 одсто више електричне енергије него данас.

- Реално да се у тој великој транзицији и ми налазимо као неко ко је видљив на тој мапи као партнер - нагласио је Ђокић.

Он је закључио да Република Српска мора озбиљно приступити реализацији зацртаних циљева када је ријеч о преласку на обновљиве изворе енергије.

Предсједник управе ИЕЕ корпорације Борко Торбица подсјетио је да европске директиве захтијевају смањење потрошње минералних горива и емисије штетних гасова, те повећање производња електричне енергије из обновљивих извора.

Према његовим ријечима, Република Српска има значајан хидроенергетски потенцијал, а потребно је да значајно повећа производњу електричне енергије из вјетра и сунца.

Мирко Илић из глобалне консултантске куће "Дилојт" Бањалука истакао је да потенцијални инвеститори таже једноставност у пословању, без административних препрека, те политичку и економску безбједност.

- Сектор енергетике у Републици Српској врло је потентан у смислу инвестиција - рекао је Илић, подсјећајући да су неке велике инвестиције већ почеле, а да су неке у припреми.