latinica  ћирилица
23/04/2019 |  16:41 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Како стати у крај пожарима у Херцеговини?

Проблему пожара на отвореном, за које је одговоран људски фактор, мора се стати у крај и унаприједити систем заштите и спасавања на подручју Херцеговине, оцјена је са састанка надлежних служби у Билећи.

Надлежни су разговарали о проблемима финасирања ватрогасних друштава, али и новој методлогији израде плана евакуације средњих и основних школа у кризним ситуацијама. Херецговина добија и нови регионални центар за противградну заштиту.

Велики проблем Херцеговине су пожари на отовреном, и то не само у љетним мјесецима. Овог прољећа опожарено је око 1.000 хектара земљишта на подручју Билеће, Требиња, Гацка и Љубиња. За избијање пожара одговран је људски фактор, а за подметање пожара нико није кривично одговарао. Санкционисање пиромана требало би бити ефикасније, ако се проблему жели стати у крај.

- Укључени су сви субјекти из обалсти заштите и спашавања, по плановима спашавања и заштите од пожара. Слушамо разне изјаве, треба укључити МУП, локални ниво, комуналну полицију, а и Херцеговина би требало да кандидује свој приједлог за спашавање и заштиту од пожара, јер је у више од 90 одсто случајева кривац људски фактор. Ненормално је да годинама то причамо, а да никад још нико није одговарао за то - каже Миле Међед, директор РУ Цивилне заштите Републике Српске.

Ватрогасна друштва кубуре са мањком новца за осавремењавање опреме и средства за гашење. Било је зановљавања возног парка, у неким јединицама на подручју регије, али то је недовољно, оцјењују из ватрогасних служби.

- Средства Ватрогасног савеза Српске изостају, не поштују се одлуке Владе Српске да Херцеговина добија читав буџет по Закону о заштити од пожара, од три до пет милиона, добија се на кашичицу 250.000 до 500.000 КМ - ријечи су Младена Зупца, сарадника за послове Цивилне заштите у општини Невесиње.

Миле Међед обишао је и нови систем противградне заштите у Требињу. Ове године у систем противградне заштите улази и 13, већ постављених, станица на подручју Херцеговине.

- Девет противградних станица у Требињу, те још једна ове године, али и три у Љубињу које су у тестној фази рада. Имамо проитвградне ракете и дејствоваћемо по потреби - напоменуо је Тихомир Дејановић, директор Противградне превентиве Републике Српске.

Планирано је да се на подручју регије постави 30 станица, за шта је средства обезбиједила Влада Републике Српске.
У противградни систем Српске, за набавку два радара и постављање аутомтских станица, у претходних неколико година Влада је уложила 25 милиона марака. Новитет у систему спасвања и заштите Српске је и нова Методологија за израду јединственог плана евакуације у кризним ситуацијама за средње и основне школе.