latinica  ћирилица
23/04/2019 |  18:08 ⇒ 24/04/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС о безбједности у Српској?

Због троструког убиства у Лакташима, засједање Народне скупштине одгођено је за сутра у 10 часова. Пола сата раније биће одржана сједница Колегијума, на којој ће бити одлучено да ли ће сједница бити настављена разматрањем закона чији предлагач је МУП Српске, и да ли ће бити одржана посебна сједница о безбједности у Српској.

Пленарно засједање Парламента Српске прекинуто је и прије него што је почело. Шефови Клубова посланика одлучили су да наставак буде одгођен до сутра. Није извјесно да ли ће измјене закона о јавном реду и миру и оружју и муницији, бити прве тачке дневног реда, или ће бити помјерене за крај.

- Колегијум најоштрије осуђује убиства у Приједору и Лакташима. Њиховим породицама упућујемо саучешће, а од надлежних тражимо да што прије пронађу и процесуирају починиоца убиства у Лакташима - рекао је Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске.

У контексту убиства бизнисмена Славише Крунића и полицајца Слађенка Тубина у Приједору, колегијум ће разматрати и могућност одржавања посебне сједнице. Њено заказивање затражили су посланици ПДП-а и СДС-а.

- Најоштрије осуђујемо ова дешавања у посљедња два дана и забринути смо због њих. Тражимо да надлежне институције, прије свих МУП и надлежно тужилаштво нађу починиоце убиства и приведу их правди и закону - истакао је Перица Бундало из ПДП-а.

Миладин Станић из СДС-а додао је да ће учествовати у раду, ако дође до термина сједнице

- Неодобравање посебне сједнице и достављања информације значило би да МУП заташкава најтеже злочине који се дешавају у Републици Српској - сматра Станић.

СНСД-ов Игор Жунић не сумња да ће МУП ефикасно расвијетлити случај убиства Славише Крунића и његовог сарадника, што је, како каже, у интересу свих грађана Српске. Наглашава да постоји могућност и да Извјештај МУП-а буде разматран и као једна од тачака на некој од наредних редовних сједница Парламента Српске.

- Добра је ствар да су шефови клубоа нашли сличне ставове, наравно да постоје различита мишљења када је ријеч о политичком дјеловању. Сигуран сам да ћемо сутра сви допринијети смиривању ове ситуације и да ови случајеви, који су реално узнемирили јавност, што прије буду ријешени - нагласио је Жунић.

Он је поручио да се грађани Српске могу осјећати безбједно, иако се, каже, дешавају случајеви који могу да узнемире јавност.