latinica  ћирилица
23/04/2019 |  18:44 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Приједор: Дани цвијећа све посјећенији

У Приједору је отворена манифестација Дани цвијећа на којој се представило десет произвођача.

Дани цвијећа у Приједору су традиционална манифестација на којој произвођачи излажу и продају своје производе.

Милена Гаврановић, из Средње Ламовите, узгаја више од 30 врста цвијећа, од балконских, вртних, крајница, до љековитих биљака. Каже да за произвођаче цвијећа ова приредба много значи, а посебно су захвални градоначелнику и градској управи на организовању манифестације, на којој им је омогућено да изложе и продају своје цвијеће.

Љиљана Вуковић, из Приједора, каже да сваке године овдје излаже цвијеће и да им је зато важна ова манифестација. Наводи да купце највише интересују вртнице и балконско цвијеће.

Покретач манифестације Дана цвијећа је Град Приједор.

Шеф Одсјека за пољопривреду Града Приједора Татјана Марић навела је да десет произвођача субвенционишу већ дуже од деценије у оквиру подстицаја за пластеничку производњу. Годишње се на овај начин пласира око пет-шест хиљада марака, а сваке године се повећава број излагача и подстицаја, додала је Марићева, те изразила увјерење да ће то бити настављено.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић каже да ову манифестацију посјећује много суграђанки у намјери да у вријеме  прољећњог уређења дворишта и балкона купе жељено цвијеће. Значај ове манифестације, како каже, је у томе да се повежу продавци цвијећа и купци да би Приједор изгледао још љепше.

Дани цвијећа у Приједору трају до 5. маја.