latinica  ћирилица
23/04/2019 |  19:13 | Аутор: СРНА

Србија званично примљена у ЦЕРН

Србија је данас званично постала пуноправни члан Европске организације за нуклеарна истраживања /ЦЕРН/, чије је сједиште у Женеви, гдје је премијер Србије Ана Брнабић присустовала свечаном подизању српске заставе.
Ана Брнабић, предсједница Владе Србије - Фото: РТРС
Ана Брнабић, предсједница Владе СрбијеФото: РТРС

- Срећна сам и поносна што Србија данас и званично постаје 23. пуноправна чланица ЦЕРН-а. Чланство је важно јер је, захваљујући њему, Србија у прилици да се такмичи са најбољима и да у тој трци побјеђује, иако до прије само пар година са најбољима нисмо ни могли да се такмичимо - рекла је Брнабићева.

Из Владе Србије саопштено је да је Брнабићева нагласила да се нада да ће пуноправно чланство у Церну дати још један сигнал младим научницима да остану у Србији, с обзиром на то да ће имати шансу да учествују у пуном капацитету на свим најпрестижнијим и најизазовнијим научним пројектима и истраживањима које та организација спроводи.

Брнабићева је указала и да је чланство у Церну важно и за домаћу привреду, с обзиром на повећану могућност међусобне сарадње коју би требало искористити.

Подизању српске заставе у Женеви присуствовао је и министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић.

Србија је средином децембра прошле године постала 23. пуноправна чланица Церна, једногласним усвајањем резолуције Савјета те организације.

Крајем марта ове године, ЦЕРН је примио и формалну потврду Унеска да је Србија приступила конвенцији ЦЕРН-а.

Србија је тако постала тек четврта земља ван ЕУ која је стекла пуноправно чланство у тој престижној организацији.