latinica  ћирилица
23/04/2019 |  19:16 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Почетком маја нова локација за прихват миграната у Бихаћу

Градско вијеће Бихаћа одредиће почетком маја нову локацију за мигрантски центар ван насељених мјеста и ближе граници са Хрватском, договорено је данас на састанку министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића и представника власти Унско-санског кантона.
Мигранти у Бихаћу - Фото: РТРС
Мигранти у БихаћуФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић рекао је да се у мигрантске центре "Бира" у Бихаћу и "Мирал" у Великој Кладуши неће примати нови мигранти, а чим буде у функцији нова локација она ће се пунити новопридошлим лицима и онима који у међувремену напусте ове центре.

- Међународна организација за миграције /ИОМ/ је мишљења да треба задржати ова два центра и чак отворити трећи у који би се примали мигранти који непрестано стижу, што смо одбили - рекао је Кљајић за "Кликс".

Према његовим ријечима, мигранти свакодневно напуштају ове центре, тражећи начине да пређу границу и који год од њих буде пронађен у граду биће пребачен на нову локацију коју одреди Градско вијеће Бихаћ.

Кљајић је објаснио да ће се формирањем новог прихватног центра који би био близу хрватске границе и свакодневним пражњењем "Бире" и "Мирала" смањити мигрантски притисак на урбане дијелове Бихаћа и Велике Кладуше.

На данашњем састанку представнике власти Унско-санског кантона предводио је премијер Мустафа Ружнић, а присуствовали су и представници Службе за послове са странцима БиХ, УНХЦР-а и ИОМ-а, градоначелници Бихаћа Шухрет Фазлић и Цазина Нермин Огрешевић.