latinica  ћирилица
23/04/2019 |  20:24 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Видовић: Дигитализацијом до квалитетнијег односа према пореским обвезницима

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да ће дигитализацијом Пореске управе Републике бити постигнут квалитетнији однос према пореским обвезницима, а напалата пореза бити већа.
Јахорина Економски форум - Фото: СРНА
Јахорина Економски форумФото: СРНА

- Дигитализација пореских управа је јако важна за Министарство финансија са становишта наплате прихода, али и са становишта односа пореских управа према пореским обвезницима", истакла је Видовићева на панелу "Дигитализација пореског система - докле смо стигли - који је одржан у оквиру "Јахорина економског форума".

Она је напоменула да ће се дигитализацијом уштедјети вријеме пореских обвезника, који неће морати да долазе до пореских управа и "доносе папире".

- Тако ће и Пореска управа имати велике материјалне и уштеде у људским ресурсима - навела је Видовићева.

Поред прихода који ће се наплатити у већој мјери, истакла је она, веома је важно то што се дигитализацијом искључују субјективни фактор у пореским управама.

- То значи да више нису референти ти који одлучују када ће некоме нешто послати и да ли ће то послати, те да ли ће то урадити на вријеме. Пошто је све аутоматизовано, сви порески обвезници биће у равноправном положају, а искључује се факатор субјективности који је јако проблематичан у свим пореским управама - нагласила је министарка финансија.

Она је рекла да ће дигитализација омогућити квалитетнији однос према пореским обвезбницима, да ће бити много већи наплаћени приходи и много већи пријављени приход.

Директор Пореске управе Горан Маричић истакао је да је Пореска управа сертификационо тијело које је добило одобрење од надлежног министарства да може да даје сертификате за електронске потписе, што је олакшало комуникацију, прије свега, давањем могућности у формалноправном смислу да се изврши дигитализација подношења електронских пријава.

- Ми смо до сада у оквиру интегрисаног информационог система, чија је имплеменација у току, дали могућност подношења осам електронских пријава, што је по броју пореских пријава негдје око пола. Мјесечна пријава пореза је најзначајнија и повећао се број пријава које се подносе у електронском облику - навео је он.

Говорећи о услугама које Пореска управа може пружити пореским обвезницима, Маричић је навео да је то комуникација у електронском облику, те да је у току имплементација "електронског сандучета".

- Створени су формалноправни услови да можемо ићи у реализацију овог пројекта у смислу валидне доставе података. Када се достави акт први или други пут, ако се не добије потврда примаоца - трећи пут се сматра уредна достава, што је `вјетар у леђа` даљем развоју услуге електронског сандучета - појаснио је директор ове управе.

Према његовим ријечима, порески обвезници ће, без доласка у Пореску управу, једноставном регистрацијом рачуна за порез на непокретности моћи да преузму рачуне са својим матичним бројем и бар кодом, што је посебно значајно за обвезнике који не живе на простору Републике Српске.

- Интерна дигитализација поступака у Пореској управи допринијеће томе да порески обвезници могу да дођу до одређених података и информација подношењем захтјева овој управи - додао је он.

Маричић је најавио да у току ове године Управа планира да пусти у функцију све електронске пријаве, те да је у плану електронска регистрација пореских и обвезника на доприносе пуштањем у рад центра за комуникације са пореским обвезницима, како би били информисани.

- Наставићемо тренд развоја у складу са развојем информационих технологија - поручио је директор Пореске управе.

Помоћник директора Управе за индиректно опорезивање Свјетлана Перковић навела је да су предности дигитализације, осим уштеде времена и средстава, могућност подношења пријаве у било које доба дана у току 24 часа.

- Потпуно смо из употребе избацили папир, тако да смо допринијели и очувању животне средине - напоменула је она.

Наводећи да УИО већ четврти мјесец у потпуности прима електронске пријаве, Перковићева је додала да сваки мјесец 46.000 пореских обвезника предаје ПДВ пријаве без икакавих техничких сметњи.

- На е-порталу нуди се одређени сет сервиса, као што је увид у пореску картицу, примања обавјештења у мејл боксове пореских корисника и давање упозорења када се морају предати пореске пријаве - појаснила је она.

Бивши директор пореских управа Словеније и Србије Иван Симич оцијенио је да се мора ићи још даље у дигитализацији.

- Људи се боје дигитализације, али морате бити храбри и све промијенити, те увести електронско пословање - рекао је Симич, који је учесницима панела објаснио на који начин је уведена дигитализација пореског система у Словенији и које су њене предности.