latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:25 | Аутор: СРНА

Станишићу и Симатовићу продужен боравак на слободи

Механизам за кривичне судове у Хагу продужио је бившим челницима Државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу привремени боравак на слободи, који је раније био орочен на 2. мај.
Јовица Станишић (фото:webtribune.rs) -
Јовица Станишић (фото:webtribune.rs)

Одлуком судског вијећа Симатовићу је привремени боравак на слободи продужен до 13. јуна, а Станишићу до 31. октобра, објавио је Механизам.

Станишићу је дужи период на слободи одобрен због лошег здравственог стања и лијечења, пренијели су београдски медији.

Симатовићу је средином јуна 2017. године почело поновљено суђење пред Хашким трибуналом, пошто је Жалбено вијеће 2015. године укинуло првостепену пресуду којом су били ослобођени од свих оптужби и наложило да им суђење буде поновљено.

Механизам је за 18. јун планирао да почне извођење доказа одбране.

Бивши шеф Државне безбједности Србије Станишић /66/ и његов помоћник Симатовић /67/ оптужени су за злочине Хрватима и муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ, од 1991. до 1995. године.

Првом пресудом из 2013. године, која је укинута, претресно вијеће већином гласова је било закључило да Станишић и Симатовић нису одговорни за злочине који им се стављају на терет и ослободило их свих оптужби, те наложило да одмах буду пуштени на слободу.

Жалбено вијеће је по жалби тужилаштва 15. децембра 2015. поништило ослобађајућу пресуду и наложило да се Станишићу и Симатовићу суди поново по свим тачкама оптужнице.

Станишић и Симатовић су негирали све оптужбе.