latinica  ћирилица
24/04/2019 |  16:10 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Политичко Сарајево да престане са уцјенама

За Републику Српску и СНСД не постоји ниједан проблем у вези са формирањем Савјета министара, а договор о позицијама биће постигнут када престану уцјене из политичког Сарајева, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Он је оцијенио да је веома неодговорна изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да постоји разлог за забринутост грађана и истакао да је веома значајно да у овом тренутку сви политички фактори буду одговорни.

- Не постоји никакав разлог за забринутост било кога, а поготово тај разлог није Српска. Српска никада никога није угрожавала и никоме није била пријетња. Из Републике Српске, за разлику од њих из Сарајева, никада нико није говорио о рату. Српска жели мир и да нам буде допуштено да се изборимо за то да свим грађанима и у Српској и ФБиХ буде боље - рекао је Ковачевић за "Инсајдер".

Одговарајући на питање колико је реално да нови сазив Савјета министара буде формиран до 15. маја, што је, према ријечима члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, рок који је Европска комисија дала лидерима СДА, ХДЗ-а и СНСД-а, Ковачевић је истакао да то треба питати СДА и Комшића, будући да су они блокирали све у БиХ.

Он је нагласио да СНСД и Република Српска никога не уцјењују.

- Од одржавања избора смо одмах почели да реализујемо све обавезе које као одговорна власт имамо према грађанима. Република Српска је, као потпуно институционално стабилно друштво, аутоматски по окончању изборног процеса и по проглашењу званичних изборних резултата приступила формирању свих институција власти. Те институције раде у потпуности одговорно према грађанима - навео је Ковачевић.

Он каже да се само чека да се односи у ФБиХ коначно разријеше и да буде разријешено и то што СДА не разумије суштину дејтонске БиХ, да Република Српска престане да буде талац таквих неријешених односа и да сви ови фактори престану да буду кочница напретка Српске.

Ковачевић је навео да у вези са формирањем Савјета министара није било никаквих нових разговора са СДА.

- Да је било, ми бисмо то саопштили јавности. Ми смо у овоме потпуно отворени и јасни. Тражимо само оно што према Уставу припада Републици Српској - рекао је Ковачевић.

Он је поновио да Република Српска на нивоу БиХ иде са јаком коалицијом која чини владајућу структуру у Српској.

- Ми смо жељели да додатно проширимо ту структуру и нико из Републике Српске не би требало да буде опозиција Републици Српској. Нажалост, странке из опозиције су нашу понуду одбиле, али вјерујемо да ће и ту, ипак, постојати одређена сарадња с циљем да се заштите интереси Републике Српске - сматра Ковачевић.

Када је ријеч о изборима у Српској демократској странци, Ковачевић је навео да се у СДС-у догодила подјела на двије изражене групације, те да СНСД сматра да је одговорнији приступ друге групације чији је став да нешто морају да промијене и, заједно са СНСД-ом преузму одговорност за будућност Српске.

Он је истакао да је став прве групације да су 12 година губили све изборе и да не желе ништа да промијене, већ да раде све исто као у периоду док су губили изборе.

- Ту није ријеч о именима људи, већ о приступу. О томе да ли желите да останете неко ко ће да критикује апсолутно све или желите да када упућујете критику то радите са намјером да нешто побољшате и да ли сте спремни да коначно и нешто конкретно урадите да би грађанима било боље - наводи Ковачевић и додаје да како год одлуче у СДС-у нису у могућности да угрозе СНСД и владајућу коалицију.