latinica  ћирилица
24/04/2019 |  18:14 | Аутор: РТС

За десет дана отварање јужног крака Коридора

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у Пекингу да се нада да ће присуствовати отварању јужног крака Коридора 10.
Коридор 10 (Фото: Tanjug/ Зоран Жестић) -
Коридор 10 (Фото: Tanjug/ Зоран Жестић)

- Моћи ћете да идете ка Скопљу, ка Солуну, без метра који није аутопут - поручио је Вучић.

Најавио је и да ће до краја јула или августа бити потпуно завршен источни Коридор, а за два мјесеца да ће отворити и пут Обреновац–Чачак.

Прије краја године очекује да ће бити завршена и дионица Сурчин–Обреновац.

Вучић, којем је данас приређен свечани дочек на аеродрому у Пекингу, рекао је да је поносан на чињеницу што је други пут добио позив за учешће на форуму "Један појас, један пут".

Указао је да је првог дана посјете Пекингу потписано више споразума и меморандума о сарадњи.

- Кинези највише од свих земаља југоисточне Европе улажу у Србију, у своје фабрике и производне погоне у Смедереву и Зрењанину - указао је Вучић истакавши да се ради и на стварању индустријских паркова и формирању радне групе за заједничке инвестиције.

Вучић је рекао да ће једна од његових кључних молби кинеском предсједнику Си Ђинпингу бити да Кина помогне Србији да се укључи у токове напретка вјештачке интелигенције и роботизације, у чему је Кина прва у свијету.

Новинарима је указао и зашто Пекинг поштује Србију.

- Наша сарадња са Кином је таква да је она потврда нашег челичног пријатељства. Први смо из југоисточне Европе отворили пут Кини, то се овде поштује и у Кини поштују нас. То што кажем у Кини, кажем и у Вашингтону, Москви и Бриселу. И баш ме брига шта они за то кажу. У томе се разликујем од осталих, нигдје се не правдам - рекао је предсједник Србије.

Указујући и на остале инфраструктурне пројекте на којима се сарађује са Кинезима, Вучић је рекао да је Србија потпуно другачија земља него што је била прије неколико година.