latinica  ћирилица
24/04/2019 |  21:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Шарец: Ако се ЕУ распадне, сви смо пропали

Премијер Словеније Марјан Шарец упоредио је ситуацију у Европи са оном пред избијање Другог свјетског рата, када су европски политичари попуштали Хитлеру.

У интервјуу за АП, Шарец је оцијенио да Европска унија убудуће мора брже и одлучније да доноси одлуке, како би одговорила на велике изазове данашњице.

- Популисти у Европи напредују зато што умјерене странке и политичке снаге нису биле успјешне и довољно проактивне у изношењу својих агенди. Ако само сједиш и чекаш шта ће се догодити, онда су популисти врло гласни и добијају много политичког простора - рекао је словеначки премијер.

- Данашњи доминантни европски политичари и званичници ЕУ преспоро одлучују у новим историјским околностима. Унији треба ново и ефикасније вођство, ако жели да успјешно парира таласу популизма и све већем утицају Русије и Кине - сматра он.

- Ако се ЕУ распадне, онда смо сви пропали. То је врло брутално, али и истинито - закључио је Шарец.

Америчка агенција Шареца описује као бившег глумца и комичара који је прошле године успио да формира мањинску коалициону владу либералних и лијевих странака и тако спријечио да власт освоји бивши премијер Јанез Јанша, који је на изборима наступио са националистичком антиимигрантском агендом, сличном оној мађарског премијера Виктора Орбана.