latinica  ћирилица
25/04/2019 |  15:35 | Аутор: СРНА

Бањалука: Појачана инспекција током републичких празника

Начелник Одјељења за инспекцијске послове града Бањалука Јанко Кецман најавио је појачане контроле Тржишне инспекције и Комуналне полиције током републичких празника и истакао да ће сви који се не буду придржавали прописа о радном времену бити санкционисани.
Град Бањалука (Фото:градскауправа) -
Град Бањалука (Фото:градскауправа)

Кецман је Срни рекао да 1. и 9. маја од поноћи до 24.00 часа могу да раде пекаре, драгстори, трговински објекти на аутобуској и жељезничкој станици и бензинским пумпама, док трговине погребном опремом могу да раде од 8.00 до 21.00 час.

- На Међународни празник рада, у сриједу 1. маја, у складу са закључком градоначелника, мимо одлуке о одређивању радног времена, у времену од 7.00 до 12.00 часова могу да раде и продајни објекти самосталних предузетника који се баве трговином на мало месом и рибом - навео је Кецман.

Он је истакао да је радно вријеме пословних субјеката 2. маја регулисано као рад недјељом.

- На Дан побједе над фашизмом 9. маја, од 7.00 до 12.00 часова могу да раде продавнице мјештовите робе, продајни објекти који се баве трговином на мало месом и рибом и продајни објекти у којима се обавља трговина на мало цвијећем /цвјећаре/ - објаснио је Кецман.

Он је додао да су, према републичком Закону о празницима, казне за непоштовање одлуке о радном времену ригорозне.

Кецман је рекао да казна за правно лице износи 2.000 до 15.000 КМ, да су за одговорно лице у правном лицу казне од 150 до 2.000 КМ, а за самосталне предузетнике од 500 до 1.500 КМ.

Он је истакао да ће угоститељски објекти радити у складу са одлуком о одређивању радног времена угоститељским објектима на подручју града Бањалуке.

Имајући у виду да стижу празници које доста грађана проводи на отвореном, Градска управа апеловала је да суграђани буду пажљиви приликом паљења ватре, те да сав отпад нипошто не остављају у природи, већ да га сакупе и прописно одложе.

Из градског Одјељења за општу управу саопштено је да Градска управа неће радити 26. и 29. априла, односно на Велики петак и Васкршњи понедјељак.

Градска управа неће радити ни у дане републичких празника 1. и 2. маја, Међународног празника рада, те 9. маја, када се обиљежава Дан побједе над фашизмом.