latinica  ћирилица
25/04/2019 |  18:40 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Брод: Сјећање на 88 убијених Срба

У Броду је одржан помен за 88 Срба, ексхумираних из једне од седам масовних гробница, у којима су пронађени посмртни остаци 286 српских цивила убијених у Броду током 1992. године.

За вријеме окупације Брода, од 3. марта до 7. августа 92. у Броду је било 10 логора за Србе које су формирале регуларне Хрватске оржане снаге и муслимнаско-хрватске паравојне једнице из БиХ.

У њима је тортуру прошло више од двије хиљаде српских цивила.

У једној од седам масовних гробница у којима су након свирепих убистава завршила тијела 286 Брођана, само зато што су Срби, био је и Добривоје Којић.

Супруга Анкица наводи да је Добривоје пронађен обезглављен.

- Сваки пут ми је све горе и горе. Нема га. и син мије због тих догађаја оболио на живце - прича Анкица.

Један од више хиљада лограша био је и Ане Михајлов. Каже, логори су били подијељени на мушке и женске. Истиче да у Броду још нису побројане све жртве и да злочинци слободно шетају по Хрватској.

- Највећи дио злочинаца се налази на подручју Хрватске. У току су преговори између нашег тужилаштва и хрватског да се ти процеси воде у Хтрватској. Видјећемо како ће се то спроводити - додаје Михајлов.

За убијене Србе ни у БиХ нико не одговара. Што не значи да преживјели имају право на заборав, кажу Брођани.

-  Због свих ових људи који су овдје ексхумирани, оних који су у логорима страдали или остали без дијелова тијела и њихових породица које су страдале због тога, због њих немамо право на заборав - нагласио је Горан Грачанић, замјеник начелника општине Брод.

- Нажалост 20 и више година је прошло а још нема никога процесуираног за овако стравичан злочин - каже Зоран Видић, предсједник ОО БОРС-а Брод.

Огорчени Брођани са помена су поручили да БиХ правосуђе злочине над Србима или игнорише или само обави судски процес у коме је награда за злочин над Србима или минорна казна или ослобађајућа пресуда.