latinica  ћирилица
25/04/2019 |  18:45 ⇒ 18:47 | Аутор: РТС

Кинески медији о сусрету Вучића и Сија

Кинеска агенција Синхуа пренијела је вијест о сусрету предсједника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга у Пекингу, у оквиру другог форума "Појас и пут".
Вучић и Си - Фото: РТРС
Вучић и СиФото: РТРС

Синхуа је навела да је Си рекао да билатерална сарадња Кине и Србије у различитим областима полако напредује од успостављања стратешког партнерства 2016. године.

Осим тога, појачано је и узајамно политичко повјерење и обје стране су чврсто подржавале суштинске интересе партнера.

Вијест Синхуе о сусрету Вучића и Сија пренијели су водећи кинески медији као што су Чајна дејли, Глобал тајмс, кинески Пипл и Кинески радио интернационал.

Синхуа је навела реијчи кинеског пресједника о важној позицији Србије у оквирима иницијативе "Појас и пут", као и међусобном односу двије земаље.

- Обје стране треба да унаприједе међуљудске и културне размјене и узајамно учење, побољшају везе међу људима, ојачају међународну сарадњу у мултилатералним областима, заједнички подрже мултилатерализам и промовишу свјетски мир и развој - изјавио је Си.

Вучић је навео да Србија чврсто подржава и активно учествује у сарадњи у оквиру иницијативе "Појас и пут", која доноси корист људима у Србији и остатку свијета.

Главни пројекти изграђени уз помоћ Кине увелико су промовисали економски развој Србије.

Двојица предсједника су након састанка заједно свједочили потписивању докумената о билатералној сарадњи у оквиру заједничке изградње "Појаса и пута".

У дану када су се сусрели предсједници и отворена конференција, на кинеској телевизији емитован је филм о Жељезари Смедерево.

Државна телевизија Си-Си-Ти-Ви је емитовала је овај прилог као примјер успјешне кинеске инвестиције у Србији, за коју је данас Вучић и у Пекингу рекао колико је она била важна за српску привреду и била спас за Смедерево и људе у овом граду.