latinica  ћирилица
25/04/2019 |  19:52 | Аутор: СРНА

Линта: Упутити протест Холандији због изручења Бараћа Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је од Министарства правде Србије да упути најоштрији протест Холандији, која је одлучила да свог држављанина Милорада Бараћа /53/ изручи Хрватској због наводног ратног злочина у Госпићу 1991. године.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је предложио да се од Хрватске затражи да омогући обнову овог судског поступка у Србији.

Указавши да је Жупанијски суд у Госпићу у монтираном судском процесу осудио Бараћа на 15 година затвора у одсуству, Линта је истакао да тај човјек и његова породица пролазе кроз праву голготу, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Трагична је чињеница да је Милорад Бараћ доживио мождани удар када су му холандске власти одредиле притвор и од тога се још опоравља. Хрватски суд није уважио чињеницу да он није починио ратни злочин, јер је отишао у Холандију у априлу 1991. године, а наводни злочин над хрватским цивилима десио се у октобру 1991. године - истакао је Линта.

Он је нагласио да је овај случај један од многобројних доказа да Хрватска води политику застрашивања крајишких Срба с циљем цементирања етничког чишћења и оправдања лажног мита о такозваном домовинском рату као праведном и ослободилачком.

- Због тога Хрватска против протјераних Срба и других припадника ЈНА и војске и полиције Републике Српске Крајине константно покреће истраге, подиже оптужнице и доноси пресуде у одсуству без конкретних доказа о њиховој кривици - нагласио је Линта.

Он је закључио да је за проусташку Хрватску сваки припадник ЈНА и војске и полиције Републике Српске Крајине агресор и ратни злочинац.

Министар правосуђа Хрватске Дражен Бошњаковић потврдио је раније данас да је Милорад Бараћ јуче изручен Хрватској, те да је смјештен у истражни затвор у Реметинцу.