latinica  ћирилица
25/04/2019 |  20:14 | Аутор: СРНА

Молба Београду за изручење Светозара Маровића

Црногорско Министарство правде упутило је српским колегама молбу за изручење Светозара Маровића ради одслужења затворске казне на коју је правоснажно осуђен у Црној Гори.
Светозар Маровић (Фото: rtcg.me) -
Светозар Маровић (Фото: rtcg.me)

У саопштењу црногорско Министарство правде подсјећа да је таква процедура са другим особама које Црна Гора потражује и чија се изручења из Србије редовно и ажурно реализују.

- Ипак, околност да се Светозар Маровић у протекле двије године наочиглед јавности слободно кретао и појављао на јавним мјестима на територији Србије, и поред црвене Интерполове потјернице која је за њим расписана, навела је Министарство правде да, не чекајући више хапшење Маровића, упути и молбу за његово изручење - додаје се у саопштењу.

Из Министарства наводе да очекују да ће упућивање молбе за изручење Светозара Маровића додатно подстаћи надлежне органе Србије на испуњавање међународних обавеза, односно хапшење Маровића и његово изручење Црној Гори.

Министарство правде Црне Горе прослиједило је надлежним органима Србије и замолницу Основног суда у Котору, којом је затражено да затворска казна у трајању од једне године која је изречена осуђеном Милошу Маровић буде извршена у Србији.

Замолница је, како се наводи, услиједила након што је Основном суду у Котору достављено званично обавјештење Министарства унутрашњих послова Црне Горе да је Милош Маровић по сили закона изгубио црногорско држављанство, будући да му је додијељено држављанство Србије.

У свијетлу те чињенице, према важећим међународним уговорима, Србија није у обавези да Црној Гори изручи сопственог држављанина који је осуђен на затворску казну мању од двије године.

Пресудом Вишег суда у Подгорици Маровић је осуђен на казну затвора и на новчане казне, након што је призано да је вођа криминалне организације која је општину Будва оштетила за више милиона евра.

Тим пресудама одређен је рок за плаћање новчаних казни и истовремено је одређено да се, уколико се оне не плате, замијене казном затвора.

Маровић је осуђен на три године и 10 мјесеци затвора, 100.000 евра новчане казне и обавезан је да врати више од милион евра држави.