latinica  ћирилица
25/04/2019 |  21:08 ⇒ 26/04/2019 | 11:09 | Аутор: РТРС

Лукач за Печат: МУП има довољно доказа за умијешаност Ђукановића, Балде и убијеног Ковачевића (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске има довољно сазнања и материјалних доказа за умијешаност Бенедија Ђукановића и Емилија Балда, те убијеног Жељка Ковачевића у припреми и извршењу самог убиства Славише Крунића, изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, за наш политички магазин Печат.

Лукач је истакао да је приликом дојаве о извршеном убиству, МУП Републике Српске, у складу са својим процедурама када се дешавају тежа кривична дјела, подигао своју структуру - од редовне полиције, Јединице за подршку, Специјалне јединице, инспектора и извршена је блокада подручја.

- Лице које се доводи у везу с директним извршењем Бенеди Ђукановић био је у тој блокади и легитимисан је у Дервенти. У том тренутку нисмо знали да је он умијешан у убиство. Још увијек немамо информацију да је прешао границу, али смо у сарадњи са Полицијом Србије и окружењем и вјерујемо да ће у наредном периоду бити ухапшен и процесуиран - навео је Лукач.

Министар је нагласио да се Ђукановић доводи у директну везу с убиством, заједно са другим лицем Жељком Ковачевићем, који је убијен на лицу мјеста, и трећим лицем које је ухапшено на лицу мјеста Емилиом Балдом, који је предат Тужилаштву.

- И даље радимо на прикупљању материјалних доказа. Пронашли смо двије пушке које су кориштене приликом убиства, и неке друге материјалне доказе, које ће послужити приликом ДНК анализе, и повезивањем са почионицома који ће се касније користити на суду - нагласио је министар унутрашњих послова.

Истакао је да настоје да информације које су битне за истрагу не дају у јавност, јер тиме може да се угрози истрага.

- Што се тиче записника из Тужилаштва, то је питање за њих, али и за адвокате одбране. Што се тиче покушаја алибија Балде кроз извјештај, све његове изјаве су пале у воду. Наши налази и докази кажу сасвим супротно - навео је Лукач.

Додао је да ће се и наредних дана интезивно радити на истрази да би се утврдиле све чињенице које су везане за овај случај, као и да утврде сва лица која имају било какву повезницу са извршиоцима овог тешког злочина.

- Постоји могућност да су још нека лица учествовала у убиству и радимо на томе интензивно. Видјећемо шта ће истрага показати - навео је Лукач, и додао, да је убиство нападача Ковачевића олакшало истрагу, јер их је његова смрт на лицу мјеста повезала са лицима с којима је он имао контакте.

- Самим тим, било нам је лакше да дођемо до самих извршиоца, мада смо и са друге стране, радећи оперативно на терену, дошли до сазнања да су се они појављивали и неколико дана прије тога на подручју Гламочана, вјероватно припремајући терен за извршење кривичног дјела - навео је Лукач.

Истакао је да криминална лица која су извршила брутално убиство, нису имала директан мотив да убију Крунића.

- Он им није направио никакву штету, није ни био са њима у контакту. Питање је да ли су се икада и упознали. Свима нама је јасно да се круг не завршава са њима, јер шта је њихов мотив осим новца? Очито да иза овога, бар у овом тренутку, претпостављамо да стоји и неко други ко је могао да има користи од смрти Славише Крунића - навео је Лукач.

Министар унутрашњих послова рекао је да ће се видјети да ли ће се ухапшена лица одлучити да проговоре.

- С обзиром на то, кад се сусретну са затворским казнама, а овдје треба да буду максималне казне - до 40 година, да ли ће одлучити да кажу да ли је било наруџбе и да ли је неко платио да то ураде. У овом тренутку не можемо да говоримо о наручиоцима убиства, јер без материјалних доказа не можемо оптужити било кога - навео је Лукач.

Навео је да МУП Српске улаже све капацитете да истрагу доведе до краја.

- Сви наши људи ће бити укључени у рјешавање овог случаја ,да донесемо довољно материјалних доказа тужиоцу, да он може у потпуности да на суду заступа ово кривично дјело у смислу осуђујућих пресуда - рекао је министар, и додао, да сматра да ће Тужилаштво тражити максималне казне и да то не треба ни у једном тренутку да дође у питање.

- Да имамо доживотну казну, они би требало да је добију за овакво брутално убиство - закључио је Лукач.

Емисију Печат можете погледати ОВДЈЕ.