latinica  ћирилица
25/04/2019 |  22:21 ⇒ 26/04/2019 | 08:08 | Аутор: АТВ

Додик: У Ватикану сам у званичној посјети

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, вечерас је допутовао у Ватикан, гдје ће се сутра састати са папом Фрањом.
Додик и Цвијановићева у посјети Ватикану (Фото:atv.bl) -
Додик и Цвијановићева у посјети Ватикану (Фото:atv.bl)

Српски члан Предсједништва БиХ прокоментарисао је изјаву Шефика Џаферовића, који је раније данас рекао да Додик посјету Ватикану не реализује у име Предсједништва како се то у јавности жели представити.

- Када сам слетио на аеродром у Рим дочекао ме је званични протокол Ватикана, тако да не знам шта би још требало да објасним. Мислим да је то уобичајено у оквиру процедура које важе у Предсједништву, да члан Предсједништва којег позове неко из друге државе може да то учини и оде у званичну посјету, и ја само користим то, као што је и прије само мјесец дана урадио и Жељко Комшић када је одлазио у Сјеверну Македонију. Нема ту шта објашњавати, сутра ће мој састанак са папом све објаснити, а за мале душе и оне који желе у томе да нешто ситничаре увијек има простора за то - истакао је Додик.

Додик је нагласио да је ово званична посјета и да ће током разговора бити ријечи о свим важним питањима Ватикана и БиХ, али и о односима између вјерских заједница у БиХ.

- Искористићу прилику да упознам папу са мојим сатавовима с тим у вези са развојем неких догађаја из прошлости и да покушамо доћи до неког заједничког става о томе да је потребно градити мир, да без обзира на изазове који нису нимало једноставни и да свијет вапи за миром - нагласио је Додик.

Он је рекао да ће папу обавијестити и о планираној градњи монументалног спомен-парка јасеновачким жртвама у Доњој Градини, те да је то заједнички пројекат Српске и Србије.

Заједно са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у Ватикану је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Задовољство ми је што се налазим у делегацији предсједавајућег Предсједништва БиХ, јер као предсједник Републике Српске сам заинтересована за добру сарадњу и када су у питању међувјерски и међуетнички односи и сматрам да ово треба да буде једна од степеница изградње бољег повјерења у будућности - истакла је Жељка Цвијановић.