latinica  ћирилица
26/04/2019 |  08:15 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Ангажовани сви капацитети МУП-а на расвјетљавању убиства Крунића и Павловића

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Министарство унутрашњих послова Српске ангажовало све капацитете на расвјетљавању убиства Славише Крунића и Жарка Павловића и изразио наду да ће сви одговорни за то бити приведени правди.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је навео да тренутно нема процјене да ли је посљедњим дешавањима нарушена безбједносна ситуација, али да треба учинити све да се такви догађаји не дешавају.

- Изражавам најискреније жаљење. Сваки губитак људског живота је ненадокнадив - рекао је Вишковић за БХРТ.

Он је напоменуо да нико не би требало да злоупотребљава овако трагичан догађај.

Говорећи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима и најави формирања резервног састава полиције, Вишковић је навео да се ново законско рјешење које предвиђа могућност формирања резервног састава полиције креира да би ниво безбједности био подигнут на виши ниво.

- Још нисмо донијели коначну одлуку, нити у буџету имамо планирана финансијска средства за то, само не желимо да нас нека евентуална ситуација задеси неспремне. Имали смо поплаве 2014. године, а сада имамо надолазећу мигрантску кризу о којој се мало прича у БиХ, а тим питањем се поготово не баве заједничке институције у чијој је то надлежности - истакао је Вишковић.

Он је као примјер навео Бихаћ у Федерацији БиХ, гдје људи вапе за помоћ.

- Имамо лимитиран број полицајаца по свим нашим мјестима. То је довољно за нормалне услове за функционисање МУП-а, а за свако екстремно дешавање немамо довољан број полицајаца - појаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, намјера није да резервни састав изађе на границу и зауставља мигранте, будући да је то надлежност искључиво Граничне службе БиХ, а резервни састав може бити ангажован само уз њену сагласност.

Он је поновио да се све ради у складу са законом и уставним надлежностима, те да су приче о наводном рату злонамјерне примједбе.

- Рата нам је довољно, нама су потребни развој, нова радна мјеста и да зауставимо одлазак младих људи из БиХ - нагласио је Вишковић.