latinica  ћирилица
26/04/2019 |  10:35 | Аутор: СРНА

Нови називи улица по Аћиф-ефендији и Адему Демаћију

Скупштина општине Тутин, у којој већину има бошњачка Странка демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина, донијела је одлуку о утврђивању и промјенама назива улица, међу којима су спорни називи по Аћиф-ефендији и Адему Демаћију.
Сулејман Угљанин - Фото: ТАНЈУГ
Сулејман УгљанинФото: ТАНЈУГ

Таква одлука донесена је упркос противљењу коалиционог партнера СДП-а, чији је оснивач потпредсједник Владе Србије Расим Љајић, а против усвајања приједлога били су и одборници Странке правде и помирења бившег муфтије Муамера Зукорлића.

Тако су се међу новим називима улица нашле контроверзне личности попут Аћифа Хаџиахметовића, сарадника њемачког окупатора за вријеме Другог свјетског рата, познатијег као Аћиф-ефендија, као и једног од најпознатијих идеолошких вођа косовских Албанаца Адема Демаћија, јавио је локални портал Индексонлајн.

Послије инвазије Сила осовине на Југославију за вријеме Априлског рата 1941. године, Аћифа Хаџиахметовића је за градоначелника Новог Пазара именовао њемачки окупатор на територији војне управе у Србији.

Био је члан централног одбора Друге призренске лиге, а крајем рата партизани су га стријељали због сарадње са окупатором и за масовне ратне злочине над Србима и убиства Албанаца и муслимана који су били против његове власти.

Међу новим називима улица у Тутину су и имена првог предсједника самопроглашеног Косова Ибрахима Ругове и појединих чланова сјеничке конференције, на којој је 1917. године донесена одлука о враћању Санџака БиХ.

У укупно 799 назива улица највише се могу видјети називи дати по биљним врстама попут коприве, зове, хибискуса, нане, глога и јаблана.