latinica  ћирилица
28/04/2019 |  08:54 ⇒ 09:31 | Аутор: РТРС

Чудотворна сарaјевска Богородица

Саборна црква Рођења пресвете Богородице навршава 145 година од како је у богослужбеној употреби.

Од тада до данас са вјерним народом преживјела је бројна искушења, ратове, протјеривање, прогоне, али и вријеме у којем је било процвата на свим пољима.

Саборна црква, украс је Сарајева са својим светињама, које годинама доносе утјеху, исцјељење и радост. Тако је и ових дана од како је "чудним путевима Господњим" стигла на велику радост икона пресвете Богородице јерусалимске.

У Саборном храму Рођења пресвете Богородице, вјерници из дана у дан доживљавају неизмјерну радост која је кажу, употпуњена доласком Јерусалимске богородице. Даривала је, Сарајка Љиљана Нишић, слиједећи обичаје предака. Прошле године освештана на гробу Исуса Христа и украшена драгоцјеностима, засјала је под сводовима ове сарајевске светиње.

Од Јерусалима до Сарајева, као у древно вријеме, Богородица је тражила своје мјесто. Од свих храмова изабрала је овај који је и посвећен њезином рођењу. Са благодаћу убрзо се уселила у срца вјерника који су јој подигли и посебно мјесто у близини иконе пред којом су се дешавала бројна чуда. Причају, да је топлина из срца по уласку у храм, измамила осмијехе и сузе радоснице.

У 145 година раскошне историје Саборног храма Рођења пресвете Богородице исписано је много тога. Међу њима и чуда иконе Богомајке, која је овдје од 23. јануара 1877. године.

Одлука о градњи Саборног храма Рођења пресвете Богородице у Сарајеву донесена је 1859.године у вријеме Осамсног царства. Градња која је трајала једанаест година од добровољних прилога почела је 1863. године. Освећена је девет година послије, скоро годину дана прије потпуног завршетка. Записано је да су освећењу уз митрополита дабробосанског Пајсија присуствовало 76 свештеника и око 10.000 вјерника.