latinica  ћирилица
02/05/2019 |  21:09 ⇒ 03/05/2019 | 11:33 | Аутор: РТРС

Додик за Печат: Изгубио сам оптимизам да ће Савјет министара брзо бити формиран

Предсједавајући Предсједништва Милорад Додик рекао је за Печат да није оптимиста да ће у скорије вријеме бити формиран Савјет министара.

Додик је нагласио да је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одмах на почетку разговора рекао да у БиХ треба формирати власт.

- Не желимо да вршимо притисак ни на кога. Ми из Републике Српске немамо ниједан услов за формирање заједничких институција. Веома смо добро разумјели поруку Европе да се мора формирати власт, не само на заједничком нивоу, него и у ентитетима, како би се како би се даље ишло ка статусу БиХ. То је наш приоритет за разлику од Бошњака којима је то МАП - нагласио је Додик.

Он је истакао да није оптимиста да ће у скорије вријеме бити формиран Савјет министара и да је тај оптимизам изгубио још у Бриселу. Тада су, каже, молили људе из ЕУ да БиХ омогуће кретање ка чланству у ЕУ и да се у оквиру садашњих капацитета дође до израде мишљења.

- Тада су нам рекли: ријешите питање роминга, високог образовања и формирајте власт и никаквог проблема неће бити. То Европа и данас говори. Вјеровао да након нашег боравка у Бриселу, да је до термина доласка представника Јоханеса Хана у БиХ сасвим довољно времена да се формира Савјет министара. Како је тај термин пропао, ја више немам оптимизма. Српска страна нема ни један услов и ако нас позову искључиво да формирамо власт, ми ћемо доћи али више нема потребе да разговарамо на ту тему - истиче Додик.

На констатацију да је након састанка турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао да Турска подржава евроатлантске интеграције, односно пут ка НАТО-у, Додик је рекао да је за сада прихватљива тек сарадња са овим савезом.

- Мислим да то предсједник Ердоган разумије јер је то и логично јер је Турска земља чланица тог савеза и заступа учлањење у НАТО. С наше стране постоји проблем због низа разлога које смо досад изнијели и да не можемо да прихватимо институцијалну везаност за НАТО. Довољан је облик сарадње који до сада имамо, а оно је везано за партнерство за мир - рекао је Додик.

Он је нагласио да ће та сарадња бити настављена и да је предсједнику Ергогану пренио да ће БиХ пратити Србију у том погледу.

- Као што је нормално да Бошњаци и Турска дијеле вриједности око НАТО-а, сасвим је очекивано да Србија и Република Српска имају исти став, а то је војна неутралност. Сарадња са НАТО-ом да, али чланство не - истакао је Додик.

На питање да ли могу постојати неки притисци на Републику Српску да попусти када је у питању чланство у НАТО, Додик је рекао да за то не постоји могућност јер се ради о одлуци свих у Републици Српској и да то није ничија индивидуална одлука.

- Народна скупштина републике Сроске је донијела ту одлуку и ја се само понашам у складу са тим. Рекли смо да не желимо НАТО границу на Дрини и да имамо проблем са НАТО због бомбардовања ових простора. Ја као политичар поштујем вољу свог народа и од те воље нећу одустати - додао је Додик.

Коментаришући потписивање два споразума са Турском, Додик је рекао да је споразум о трговини један од најбољих са становишта привилегија који је Турска дала једној земљи и да то морамо искористити.

- Чињеница је да ми немамо 15.000 тона меса које можемо да извеземо, али можемо да произведемо. Ја ћу у оквиру Републике Српске видјети колико има заинтереованих за производњу стоке која би била испоручена у контигентима. И сам предсједник Ердоган је рекао да Турска жели да сарађује са БиХ и њеним властима по овом питању, а не да то препустимо шпекулантима и трговцима који би то могли да упропасте увозом меса из неких других земаља - каже Додик.

Он је нагласио да у том смислу Влада Српске треба да направи један оперативни план како би се имплементирали све ставке овог споразума и додао, поређења ради, да Србија има уговор о извозу у Турску 5.000 тона меса.