latinica  ћирилица
03/05/2019 |  13:02 ⇒ 14:29 | Аутор: СРНА

Којић: Случај "Добровољачка" давно требало да добије судски епилог

Злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву давно је требало да добије судски епилог, истакао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

- Познато је да је међународни тужилац Џуд Романо још 2012. године обуставио истрагу у овом предмету. Међутим, оно што треба да знамо је да је прошле године донесена наредба да се настави са истрагом и да за то има довољно елемената и доказа - напоменуо је Којић у Источном Сарајеву, гдје је данас обиљежено 27 година од злочина над припадницима ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици.

Којић, који је обиљежавању присуствовао и као изасланик предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, истакао је да су људи који су учествовали у убиству младих војника већ требало да буду у затвору, али да се, нажалост, то није догодило. 

- Могу да кажем да је у Републички центар долазио поступајући тужилац и ми смо давали материјалне доказе прије неколико мјесеци у вези са овим предметом. Наставићемо интензивну сарадњу са њима, прије свега са тим поступајућим тужиоцем - рекао је Којић.

Он је подсјетио да у Републици Српској постоји опште незадовољство радом правосуђа на нивоу БиХ, изузев радом одређене групе поступајућих тужилаца који желе часно и одговорно да обављају свој посао. 

- У овом конкретном случају могу рећи да се ради о тужиоцу који је показао да је потпуно непристрасан и да ради свој посао у складу са правилима струке и то нам можда и даје малу наду да 27 година од тог страшног злочина који се десио у Добровољачкој улици може, евентуално, доћи до судског епилога - закључио је Којић.

У мјесту Миљевићи у Источном Сарајеву данас је обиљежено 27 година од страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, када су убијена њих 42, рањен 71, а 207 заробљено и мучено у логорима.