latinica  ћирилица
05/05/2019 |  13:55 ⇒ 14:12 | Аутор: РТРС

Додик: Нећемо дозволити прекрајање историје

Предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик подсјетио је на зло усташког режима и монстроузна страдања у Јасеновцу и Доњој Градини, прије свега српског, али и свих осталих народа.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да злочин у јасеновачким логорима не смије бити заборављен и да је зато српска држава синоним за слободу српског народа.

- Тек 27 година обиљежавамо ово страшно страдање које се догодило прије више од 70 година у Другом свјетском рату. То говори да се хтјело сакрити страшно страдање Срба, Јевреја и Рома, међу којима је било и 20.000 дјеце - рекао је Додик на обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Он је истакао да су дјеца убијана на најмонструозније начина, односно да су жива стављана у вреће, које су завезане бацане у ријеку Саву.

Он је поручио да се тешко може наћи опрост у срцу за Усташе и режим који је починио толике злочине.

- Они су побили милион људи, и ништа! Како је могуће да је неком пресуђено, чим је рођен. Ко има то право? Онда нам паметују како треба да смањимо број жртава због мира и будућности. Како да пребројимо оне који су спаљени, бачени у Саву. Њима је то важно, али нама треба да буде још важније - истакао је Додик.

Он је истакао да је државни пројекат НДХ био да побије један цијели народ. 

-  Када би се писала истина, та књига би требала да има 700.000 страница, имена, људи који су ту побијени. Када би у средњем вијеку то чинио Данте, он би рекао да је то пакао. А у 20. вијеку када су то усташе и фашисти направили, то се зове геноцид и холокауст - поручио је Додик.

Ипак, као иу увијек, живот је побједио зло, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

- Нису нас успјели затрти, зато ми данас овдје живимо, и учимо о страдању да нам се никада више, и не само нама, већ било коме, овкаво зло не понови - закључио је Милорад Додик.

Додик сматра важним то што Република Српска и Србија заједно обиљежавају Дан сјећања на страдање јасеновачких жртава, напомињући да је од изузетног значаја што ће у Доњој Градини бити велики меморијални комплекс да би сјећање на невино страдале било сачувано.