latinica  ћирилица
07/05/2019 |  10:53 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Производња раног поврћа - велика улагања у пластенике и систем за гријање

На производњи раног поврћа може добро да се заради, али су улагања у пластенике и систем за гријање велика. Да су улагања ипак оправдана, сматра и један од највећих произвођача раног поврћа у шамачком крају Предраг Секулић из Црквине, који је у априлу брао краставац, а у мају ће парадајз.

Предраг Секулић из Горње Црквине у подизање савремених пластеника и инсталирање централног гријања уложио је 220.000 КМ.

Каже да се производња раног расада и поврћа и те како исплати, а све захваљујући квалитету производа који му обезбјеђује сигурно тржиште.

- Велика је конкуренција у овој производњи, пуно је пластеника. У једном тренутку имамо велику количину робе на тржишту, а ја сам међу првима који има централно гријање, јер сам ишао на варијанту да се ослободим барем наше конкуренције, ако не могу иностране - каже Секулић.

Раним краставцем снабдијева велетрговине у Посавини. Зато је ове године производњу удвостручио - у два пластеника почетком марта посадио је 4.000 садница.

- До сад смо имали пет до шест берби. Биљке нису још добро развијене али ме чуди да су као мале кренуле у род. Временски услови су били повољни и задовољан сам и приносом и цијеном. Тренутна цијена домаћег краставца је између двије и двије и по КМ у велепродаји, а на тржишту око три до три и по КМ - истиче Секулић.

Секулић за домаће тржиште производи и расад поврћа, ове године је то око 25.000 садница хибридног парадајза, паприке, патлиџана, целера.

У властитој производњи раног поврћа је око 4.000 садница парадајза, а прве плодове браће средином маја.