latinica  ћирилица
09/05/2019 |  08:15 ⇒ 12:38 | Аутор: РТС

Вучић: Опасне приче о уједињењу Албанаца

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Тирани, послије састанка са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини, да је са њом имао неку врсту анализе онога што се дешавало на самиту у Берлину као и догађаја из претходних дана.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Александар Вучић је, у изјави за новинаре, навео да нема обичај да кука и да се жали на нешто што други раде али је изразио забринутост због чудних дешавања између Тиране и Приштине.

- Кад дате једном народу, другом по величини на Балкану иза српског, да говори о уједињењу, то није отварање Пандорине кутије него нешто много опасније - рекао је Вучић.

Указао је да прича о мини-Шенгену између Приштине и Тиране није могућа и да је ријеч о суманутој причи.

- То показује да се све вријеме позивају на Европу користећи је као покриће а у Европи такво правило не постоји - рекао је предсједник.

Наводи да од самита у Софији Албанци не осјећају исту врсту подршке од европских званичника какву су осјећали раније и да то код њих ствара све већу нервозу а Београду прави проблеме.

- То за нас није лака позиција - навео је Вучић и додао да ће данас срести Иљира Мету и Хашима Тачија и да ће кратко с њима разговарати и рећи им шта мисли.

Међутим, истиче да се плаши да неће успети да им објасни колико су њихови потези лоши јер они не желе да чују ни оне који су за њих важнији и прихватљивији као што су то европски представници.

Како је истакао, да је он говорио о српском националном уједињењу, истог трнутка би реаговале стране службе и органи ЕУ као и минимум 10 или 15 министара земаља чланица.

Наводи да су Албанци успјели да свакодневним понављањем, као и са таксама, да то постане нормално и да нико не реагује на то.

На питање што сад говоре и о три српске општине и да ли је Федерика Могерини реаговала на то, рекао је да није, али да од тих прича нема ништа и да не пријети непосредна опасност.

- Они то раде због унутрашњих ствари и тиме стварају нову нормалност - рекао је Вучић.

Указао је да су га албански медији нападали због изјаве на РТС-у да неће да призна Косово, а како наводи – то је била његова политика и остала.

- А они могу да говоре немогуће ствари и то постаје уобичајено - рекао је предсједник.