latinica  ћирилица
09/05/2019 |  13:32 ⇒ 19:05 | Аутор: СРНА

Додик указао Дуди на неприхватљив иступ представника Пољске у СБ

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Тирани на маргинама Самита Брдо-Бриони са предсједником Пољске Анджејом Дудом и пренио му да је неприхватљив иступ представника Пољске у Савјету безбједности УН након обраћања високог представника Валентина Инцка и представљања 55. извјештаја о стању спровођења мира у БиХ.
Додик за Печат - Фото: РТРС
Додик за ПечатФото: РТРС

Додик је рекао Дуди да је неприхватљив начин на који је наступила представник Пољске у Савјету безбједности УН која је пружила подршку високом представнику у БиХ и примјени бонских овлашћења, те оцијенила да власт у Републици Српској, формирањем комисија за Сребреницу и Сарајево, покушава да ревидира историју.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је да је такав иступ представника Пољске неприхватљив, те да се давањем подршке примјени бонских овлашћења даје подршка протекторату у БиХ, која жели да иде ка ЕУ.

Додик је констатовао да формирање двије независне међународне комисије није ревидирање историје, већ дио трагања за историјском истином, те да се Република Српска нада да ће оне помоћи да се дође до свеобухватнијих и тачних историјских чињеница о рату.

Пољски предсједник је рекао да није упознат о детаљима иступа представника те земље у Савјету безбједности УН, те да ће видјети о чему је ријеч.