latinica  ћирилица
09/05/2019 |  16:42 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Тирана: Проширење ЕУ на регион - питање од геополитичког значаја

Учесници самита процеса Брдо-Бриони у Тирани позвали су данас Европску унију да размотри проширење на западни Балкан као питање од геополитичког значаја.
Пленарни састанак лидера процеса Брдо-Бриони (Фото:Tanjug/Zoran Mirković) -
Пленарни састанак лидера процеса Брдо-Бриони (Фото:Tanjug/Zoran Mirković)

- Пуна интеграција земаља западног Балкана у европски систем вриједности важан је фактор свеукупне европске стабилности - наводи се у заједничкој изјави прихваћеној на самиту.

Учесници су у завршној изјави нагласили да земље кандидати морају испунити све стандарде ЕУ, те позвали на флексибилније и брже одвијање преговарачког процеса.

Поздрављен је Преспански споразум између Скопља и Атини о промјени назива Македоније у Сјеверну Македонију који је отворио могућност наставка евроатлантских интеграција те земље.

- Такви примјери показују пут према јачању европских и евроатлантских веза унутар региона - истиче се у изјави.

Самит у Тирани одржава се неколико седмица уочи самита челника ЕУ почетком јуна на којем би требало да буде донесена одлука о могућем формалном почетку приступних преговора ЕУ са Албанијом и Сјеверном Македонијом, земљама које су у статусу кандидата за чланство у Унији.

Овогодишњи самит организовао је предсједник Албаније Илир Мета, а уз супредсједавајуће иницијативе - хрватског и словеначког предсједника Колинду Грабар Китаровић и Борута Пахора. На скупу су учествовали предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, те представници Сјеверне Македоније и самопроглашеног Косова, земаља које се налазе у различитим фазама процеса приближавања ЕУ.

На скупу је учествовала и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини, те, као почасни гост, пољски предсједник Анџеј Дуда.

Ријеч је о редовном годишњем засједању представника земаља укључених у иницијативу коју су 2013. заједнички покренуле Хрватска и Словенија.