latinica  ћирилица
09/05/2019 |  18:06 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Солун: Српска представља културно насљеђе и савремено стваралаштво

У Солуну су отворени Дани Републике Српске.

У грчкој престоници културе, Српска данас и сутра представља културно насљеђе, традицију и историју. На манифестацији коју заједно организују министарства просвјете и културе и за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, учествују Дјечије позориште Српске, Народна и универзитетска библиотека и Музеј савремене умјетности Српске.

- Република Српска, у складу са стратегијом развоја културе, користи своје шансе за интернационалну промоцију, тамо гдје има представништво. Доказ је и ова манифестација, која је прошле године организована у Санкт Петербургу - навела је министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

Република Српска у Солуну с поносом промовише своје амбасадоре културе - три институције, низ активности у два дана. Изложба, представа за најмлађе, дјела писаца из Српске, репрезентативна издања, дио су онога што Српска жели да Грцима прикаже као свој јединствени културолошки идентитет.

Лед пред грчком публиком пробило је Дјечије позориште Српске, вишеструко награђиваном представом "Одисеј - сан о повратку". Без иједне ријечи, музиком и визуелним ефектима, у Културном центру Карапантсеио дочаран је један од најљепших грчких митова.

- Први пут смо пред грчком публиком. То је оно што чекамо већ одавно. Представа живи већ три године и увелико путује. Очекујемо да ће можда бити и нека грчка турнеја. Постоји велико интересовање да ову представу за младе, играмо пред грчком публиком - каже глумац Душко Мазалица.

Тако је успјешно савладан изазов - дочарати Грцима на који начин се у Српској гледа на Одисеја.

- Има ли већег изазова за умјетнике из Српске да са својим Одисејем и представом која је освојила толике градове и ансамбле, дођу у колијевку културе, Одисејеву колијевку и на ово велико Егејско море - упитала је Љиљана Лабовић Маринковић, директорка Дјечијег позоришта Републике Српске.

- Ово је изванрендна представа и захвалан сам Српској што први пут у Грчкој организује ову представу за нашу јавност и нашу дјецу. На овај начин повезујемо наше културе што је веома битно у овом времену - истакао је Јанис Зафириу, директор позоришта Колосеон.

Ресорна министарства и институције културе у Српској за манифестацију су се припремали неколико мјесеци, а све у сарадњи са Представиштвом Републике Српске у Солуну.

- Нажалост, грчки народ није толико упознат са нашим потенцијалима, како туристичким, тако и културним, тако да је циљ Представништва да то промијени и да грчкој јавности приближи све оно што Република Српска има да понуди - навела је Јелена Јовановић Атханасиоу, шеф Представништва Републике Српске у Солуну.

Након руске престонице културе, на ред је дошла и грчка. Солун, по величини други град у Грчкој, огромне историјске важности. Познат по бројним споменицима и зградама који су на УНЕСКО-вој листи свјетске баштине. И баш у њему, Српска представља спој свог културног насљеђа и савременог стваралаштва.