latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:44 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

"Бесмртни пук" на улицама Београда

У Београду је данас, поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом, одржан свечани марш "Бесмртног пука", чији су учесници улицама града носили слике предака погинулих у борби против фашизма, као и српске и руске заставе.
"Бесмртни пук" у Београду - Фото: СРНА
"Бесмртни пук" у БеоградуФото: СРНА

Испред Спомен-парка ослободиоцима Београда положени су вијенци и одата пошта страдалима, а потом је око 17.00 часова централним градским улицама марширао "Бесмртни пук" до платоа код Скупштине град.

Упркос киши, у манифестацији је учествовао велики број грађана, а организатори су пролазницима дијелили Георгијевске ленте, балоне и заставице са логом "Бесмртног пука".

Поворку, на чијем челу је био велики транспарент са натписом "Бесмртни пук", предводили су мотоциклисти из удружења "Ноћни вукови", а учествовали су и министар за иновације и технолошки развоја Србије Ненад Поповић и високи руски званичници Константнин Косачов и Валериј Рјазански.

У поворци су били и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, замјеник градоначелника Београда Горан Весић, министар за рад, социјална и борачка питања Србије Зоран Ђорђевић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Са платоа испред градске Скупштине, гдје је свечани марш завршен, Чепурин је грађанима честитао велики празник - Дан побједе над фашизмом, истакавши да су Срби и Руси братски народи и "браћа по оружју".

- То је дан када треба да се сећамо сваког српског и руског хероја, од маршала до обичног војника, томе је посвећена наша манифестација и хвала вам пуно што сте данас дошли - рекао је Чепурин.

Весић је обраћајући се окупљенима подсјетио да су Србија и Русија у борби против фашизма поднијеле велике жртве, те поручио да се не смију дозволити покушаји ревизије историје.

- Ако има народа у Европи који треба да слави побједу над фашизмом, то су српски и руски народ - рекао је он.

Поповић је истакао да не смију бити заборављени они који су дали живот за слободу, да је неопходно сјећати се прошлости због будућности, јер они који су били на страни нациста сада се покушавају представити као жртве.

На платоу испред градске Скупштине приређен је концерт на којем су учествовали руски и српски умјетници и ансамбли.

Наступили су народна умјетница Русије Надежда Кригина, заслужни умјетник Русије Јан Осин, државни академски ансамбл "Русија - Људмила Зикина" и оркестар Московског кадетског музичког корпуса.

На платоу испред Скупштине града, касније вечерас биће приређена бесплатна пројекција руског филма "Балканска међа", у којем главну улогу игра српски глумац Милош Биковић.

Марш "Бесмртног пука" организован је у Београду четврти пут, а ове године та манифестације одржана је у још 11 градова Србије.

Покрет "Бесмртни пук" настао је у Русији 2011. године, када је улицама Томска марширало 5.000 људи носећи слике предака страдалих у Великом отаџбинском рату.

За неколико година покрет се проширио на више од 1.200 градова и више од 12 милиона људи од којих је 2018. године само центром Москве прошетало њих више од милион.

Прошле године, манифестација је одржана у око 40 земаља, међу којима су САД, Њемачка, Велика Британија, Француска, Аустрија, Италија и Кина.