latinica  ћирилица
10/05/2019 |  08:29 ⇒ 14:30 | Аутор: Независне

Пресудом Елфети Весели Суд БиХ чува Орића

Пресуда Елфети Весели за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године је срамно мала и Тужилаштво БиХ уложиће жалбу на висину те пресуде, али и на ослобађајућу пресуду Сакибу Халиловићу, команданту Диверзантског вода, који је посматрао убиство дјечака и пропупустио да казни Веселијеву.
Елфета Весели - Фото: СРНА
Елфета ВеселиФото: СРНА

- Свједочење заштићеног свједока за Суд БиХ није било вјеродостојно и све се ради да се тај свједок дискредитује, јер треба да свједочи у још неким случајевима. Ту је кључ свега, дакле циљ је његова дискредитација, како би се у неким другим процесима сачували неки команданти такозване Армије РБиХ, укључујући и Насера Орића - испричао је извор "Независних" близак цијелом процесу који је у Суду БиХ вођен у случају убиства дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића.

У том случају Суд БиХ осудио је Елфету Весели на 10 година затвора, а њеног команданта Халиловића ослободио оптужбе, образлажући то да у Кривичном закону СФРЈ није прописано дјело за које је он био оптужен.

- Недавно је за исто дјело за које је терећен Халиловић у Суду БиХ осуђен Менсур Ђакић, тако да је образложење Суда БиХ у овом случају у најмању руку смијешно - испричао је извор "Независних".

Готово сви српски званичници и представници организација проистеклих из претходног одбрамбено-отаџбинског рата осудили су, како кажу, срамну пресуду за свирепо убиство дјечака Слободана. Према оптужници, Слободану је Елфета Весели пришла с леђа и заклала га, а затим му пуцала у главу из непосредне близине. Суд је за овај злочин Елфету осудио на 10 година затвора, а у казну ће јој бити урачунато и вријеме проведено у притвору од 24. марта 2017. године.

- Пресуда није адекватна, с обзиром на то да је убијен на монструозан и суров начин и да је у задњим тренуцима живота претрпио веома тешке патње и бол - рекао је Зоран Станковић, патолог из Београда, који је радио обдукцију тијела дјечака Слободана и један је од свједока пред Судом БиХ у процесу против Веселијеве и њеног команданта Халиловића. Он каже да је с једне стране задовољан што су кривци кажњени, али да с друге стране осјећа тугу и бол због висине казне, као и чињенице да је ослобођен надређени, који би према командној одговорности морао да буде санкционисан.

- Људи који су доносили овакве пресуде сигурно убудуће неће имати миран сан, с обзиром на то да осјећај гриже савјести почне да функционише - рекао је Станковић.

Дарко Самарџић, предсједавајући Судског вијећа, рекао је да је утврђено да је Елфета Весели убила дјечака с директним умишљајем пуцајући му из ватреног оружја у главу из непосредне близине, наглашавајући да због бројних контрадикторности Судско вијеће није "могло поклонити вјеру заштићеном свједоку С-1, који је једини очевидац". Управо тај очевидац је рекао да је видио како Веселијева коље малог Слободана, међутим Суд БиХ на крају је преко налаза патолога одлучио да је дјечак Слободан упуцан у главу из непосредне близине.

- То је срамна пресуда да неко ко је заклао дијете добије 10 година затвора. Људи су пресуђивани на пуно веће казне за дјела која не дјелују тако застрашујуће као што је ово - рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.