latinica  ћирилица
10/05/2019 |  13:07 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Нови Град: Водостаји испод коте редовне заштите; Модрича: Први степен приправности

Водостаји ријека Уне и Сане на подручју Новог Града испод су кота редовне заштите од поплава, а због најављених падавина све надлежне службе добиле су упутства да прате ситуацију, рекао је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.
Водостај - Фото: СРНА
ВодостајФото: СРНА

Дрљача је рекао Срни да је водостај Уне јутрос износио 198 центиметара, што је далеко мање од 450 центиметара, када се проглашавају редовне мјере заштите од поплава.

- Битно је да све надлежне службе и грађани због прогнозе времена буду обазриви како не би било нежељених посљедица ако падавине изазову пораст водостаја. Уколико буде потребе, активираћемо Штаб за ванредне ситуације и видјети шта је потребно урадити да се помогне грађанима - рекао је он.

Дрљача је навео да је овог мјесеца разговарао са представницима Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске и изнио приједлог да се омогући аутоматско мјерење водостаја Уне и Сане у овој општини са очитавањима сваког сата.

Према његовим ријечима, тако би се у случају потребе лакше доносиле одлуке.

Редовне мјере заштите од поплава у Новом Граду на снази су кад је водостај ријеке Уне 450 центиметара, ванредне код водостаја 510 центиметара, а стање елементарне непогоде проглашава се кад водостај достигне 540 центиметара.

Препумпне станице укључује се кад водостај ријеке Сане достигне 320 центиметара.

Модрича: Први степен приправности због најављених падавина

 

Цивилна заштита у Модричи данас је, због најава обилних падавина у наредним данима, ставила у први степен приправности све структуре важне за заштиту људи и материјалних добара, иако ниво ријеке Босне на том подручју износи 30 центиметара, што је десет пута мање од коте редовне одбране од поплава.

Начелник општине Модрича Младен Крекић рекао је да је задатак Цивилне заштите да у сарадњи са надлежним институцијама, организацијама и јавним предузећима, предузме потребне мјере како би у овој општини била спријечена штета у случају обилних падавина, које су на овом дијелу Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ најављене од недјеље, 12. маја.

Крекић је рекао да су дата упутства и препоруке надлежним предузећима да обаве преглед насипа на свим водотоцима, као и провјеру канализационог система и претпумпних станица у нижим дијеловима Модриче.

Терзић је нагласио да је Цивилна заштита, поучена ранијим искуствима, у сарадњи са локланом управом, мјесним заједницама, институцијама и преудзећима покренула превентивне активности и радње заштите људи и имовине.

Он је рекао нема разлога за панику, наглашавајући да се очекују знатно мање падавине него 2014. године, када је било више од 300 литара кише по метру квадратном, а ниво Босне достигао рекордних 730 центиметара.