latinica  ћирилица
10/05/2019 |  15:13 ⇒ 12/05/2019 | 20:58 | Аутор: СРНА

Пашалић: Неће се поновити поплаве из 2014. године

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да се наредних дана, иако је најављено погоршање времена праћено обилним падавинама, неће поновити мајске поплаве из 2014. године, али да постоји потенцијална опасност у сливовима ријека Уне, Сане, Врбаса и Босне.

Пашалић је поручио да су све службе у Српској спремне за обилне падавине.

- Свјесни смо да ће бити проблема, могу се очекивати клизишта и одрони, али не и значајна изливања великих ријека - каже Пашалић.

Он је, након састанка са представницима републичких управа, установа и завода у вези са најављеним погоршањем времена, рекао новинарима да ће падавине бити обилне и у неким подручјима ће износити и више од 200 литара по метру квадратном.

- Годишња количина падавина по метру квадратном за Бањалуку износи 1.010 литара, а за Градишку 950 литара, што најбоље илустрије колико нас интезивне падавине очекују - изјавио је Пашалић.

Он је додао да ће сигурно бити и бујичних водотокова и поплава, посебно у урбаним подручјима, наводећи да су локалне управе информисане како треба да се понашају.

- Веће количине падавина очекују се у сјеверозапном дијелу Српске, због чега се нисмо много бавили Семберијом. Од 2014. године обезбијеђено је 216 милиона КМ за санацију и изградњу насипа и водопривредних објеката и до сада је утрошено око сто милиона КМ - каже Пашалић.

Он је подсјетио да је обустављена изградња дринског насипа због револта локалног становништва и њиховог оспоравања да им се изузме земљиште.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед рекао је да су предузете све превентивне мјере да би надлежне инститиције, уколико дође до поплава, могле ефикасно одговорити.

Он је појаснио да је Управа послала одговарајуће акте свим начелницима, градоначелницима и руководиоцима служби Цивилне заштите и упозорила на могућност поплава, те затражила да се понашају у складу са важећим планом заштите.

Међед каже да су у стање приправности стављени и све специјализоване јединице Управе заштите и спашавања на води и под водом, пумпе високог капацитета и одређени спортски клубови и невладине организације, који су се до сада одазвали у одбрани од поплава.

- У односу на прије пет година, када смо имали мајске поплаве, примјетан је велики напредак у опремљености за заштиту - нагласио је Међед.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Томислав Шајић рекао је да се повећана количина падавина са јачим интензитетом очекују од 12. до 14. маја, посебно на сјеверозападу Српске, односно на подручју Приједора и Новог Града.

Он је за недјељу, 12. мај, најавио састанак ресорних министара и представника Републичког хидрометеоролошког завода о овој теми.