latinica  ћирилица
10/05/2019 |  16:20 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Звиздић-Шаровић: Мир, безбједност и економска стабилност - кључ за просперитет

Мир и политичка стабилност услов су за просперитет БиХ и њен економски развој, заједничка је оцјена предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату Дениса Звиздића и министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића, поводом завршетка годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој у Сарајеву.
Денис Звиздић и Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Денис Звиздић и Мирко ШаровићФото: СРНА

Звиздић је нагласио да је тај догађај имао изванредан значај за БиХ и да је са овог скупа у свијет послата позитивна слика о БиХ.

Према његовим ријечима, послије сегмента стабилности и безбједности, најважнији моменат за БиХ су економија и стављање људских и природних потенцијала у функцију економског развоја БиХ, што је и предуслов за отварање нових радних мјеста путем привлачења директних страних инвестиција. 

- Наш циљ је да привучемо нове инвестиције, прихватимо нова знања, вјештине, технологије и креирамо амбијент и нова радна мјеста која ће бити најбоља позивница младим људима да остану на овим просторима и да на такав начин наставимо изграђивати и БиХ и комплетан регион - рекао је Звиздић.

Он сматра да је веома добра идеја да у региону буде успостављено слободно тржиште радне снаге, посебно за младе, што значи међусобно признавање диплома и пратећих сертификата, што пружа могућност младима да без икаквих проблема унутар једног безвизног режима раде на простору, не само региона, него и шире.

Према његовим ријечима, у БиХ је потребно развијати и инфраструктуру, и то на пољу путне изградње, енергетике и дигиталних технологија. 

- Посебно нас радује што је јуче потписан споразум о новој инвестицији од 210 милиона евра за изградњу добојске заобилазнице на Коридору `Пет це, али и једнако важна најава предсједника ЕБРД-а Суме Чакрабартија да ће средства за БиХ бити удвостручена у односу на прошлу годину, и да ће она достићи ниво од 400 милиона евра - рекао је Звиздић.

Шаровић се сагласио са констатацијом да је протекли скуп ЕБРД-а у БиХ испунио циљ и да је БиХ у свијет послала позитивну слику.

Он је поновио да је БиХ потребан "балкански Шенген".