latinica  ћирилица
10/05/2019 |  18:25 ⇒ 18:27 | Аутор: Б92

Звезди призната титула из 1946. године

Правна комисија Фудбалског савеза Србије прихватила је инцијативу Црвене звезде да јој се призна титула из 1946. године.
Црвена Звезда (фото: crvenazvezdafk.com) -
Црвена Звезда (фото: crvenazvezdafk.com)

Комисија у саставу Драган Шупут (предсједник), Вељко Радуловић (потпредсједник), Владимир Вулетић (члан), Драган Милошевић (члан) и Божидар Бероња (члан) признала је "црвено-бијелима" 30. титулу.

Из Љутице Богдана су почетком марта званично поднијели иницијативу са захтјевом да Скупштина ФСС, као највиши орган Савеза, призна освојену титулу из 1946. године.

На сједници Правне комисије, која је одржана у петак, одлучено је да се Звезди призна титула, што ће у великој мјери утицати на коначну одлуку, коју доносе делегати Скупштине Фудбалског савеза Србије (уторак, 14. мај).

Владимир Вулетић је истакао да Звездина титула још увијек није званична, али ће бити ако Скупштина ФСС-а ову одлуку Правне комисије потврди на наредном засједању.

Како се наводи, три члана комисије гласала су за, против је био Вулетић, док је предсједник Шупут био уздржан.

Против ове одлуке били су Партизан и Спартак. Суботичани су сматрали да њима подједнако припада титула из 1946. године, пошто су они били побједници у првенству Војводине.

Спартак је тако остварио право учешћа у Првој савезној лиги за сезону 1946/1947, баш као и Звезда, која је исте године била најбоља у Србији. На основу тога су "црвено-бијели" поднијели захтјев да им се призна, што им је Правна комисија и урадила.

Фудбалски савез Хрватске је на исти начин додијелио још један трофеј Хајдуку, пошто је екипа из Сплита те 1946. године била прва у лиги Хрватске.