latinica  ћирилица
10/05/2019 |  20:04 | Аутор: СРНА

Ђукановић: Визија припадности европској цивилизацији

Црна Гора има јасну стратешку визију о припадности европским цивилизацијским вриједностима, свјесна драгоцјености свог мултикултуралног идентитета, изјавио је црногорски предсједник Мило Ђукановић данас у Италији, гдје је отворио црногорски павиљон на 58. Венецијанском бијеналу.
Мило Ђукановић - Фото: Getty Images
Мило ЂукановићФото: Getty Images

Ђукановић је рекао да Црна Гора, као и Венеција и Италија, припадају медитеранском кругу у којем је рођена култура и гдје је настало умјетничко насљеђе, на којем се у доброј мјери темељи Европа.

Он је нагласио да је у новијој историји ликовне умјетности Црне Горе изворни таленат црногорских сликара развијан и у сликарским метрополама - Паризу, Бечу, Риму, Прагу, саопштено је из кабинета предсједника Црне Горе.

Ђукановић је навео да Црна Гора, која је на корак до чланства у Европској унији, своје процесе интеграције води кроз исти свијет и "занимљиво вријеме", како то имплицира покретачки слоган Венецијанског бијенала - кроз друштвени амбијент многоструких изазова и неизвјесности.

На овогодишњем, шестом самосталном учешћу на Венецијанском бијеналу, Црна Гора се представља пројектом "Одисеја лебдећи објекат", чији је аутор умјетник Веско Гаговић.