latinica  ћирилица
11/05/2019 |  13:14 | Аутор: СРНА

Протест радника МУП-а Ливањског кантона 24. маја, генерални штрајк 14. јуна

Синдикат радника МУП-а у Ливањском кантону најавио је да ће 24. маја организовати миран протест јер кантонална Влада није спровела поједине одредбе колективног уговора, чиме су запосленима умањена права, а уколико њихови захтјеви не буду испуњени до 14. јуна, ступиће у генерални штрајк.

Предсједник Синдиката радника МУП-а у Ливањском кантону Дражан Мишић рекао је Срни да ће протест бити организован због односа Владе Ливањског кантона као социјалног партнера и опструисања проналаска рјешења за исказане проблеме, а подразумијеваће обуставу рада и протестну шетњу од зграде МУП-а Ливањског кантона до зграде кантоналне Владе. 

- Однос нашег послодавца према запосленима тјера нас да пред одговарајућим правосудним институцијама тражимо своја права. Недопустиво је кршење колективног уговора, који је уредно потписан и објављен у Народним новинама - упозорио је Мишић.

Он је рекао да, као и сваки пут до сада, не траже ништа ново осим поштовања важећих аката.

Синдикални повјереник Полицијске станице Дрвар при Синдикату радника МУП-а Ливањског кантона Марко Жижић рекао је Срни да Влада Ливањског кантона игнорише Синдикат приликом утврђивања основице за обрачун плате, што јој је обавеза према члану 26 колективног уговора, а додатак на оцјену је, такође, предмет кршења овог уговора.

Жижић каже да се у посљедња два дана још нико није огласио из Владе када је ријеч о преговорима и да ће Синдикат, уколико захтјеви не буду испуњени најкасније до 14. јуна, донијети одлуку о ступању у генерални штрајк. 

- Основни разлози одржавања штрајка су утврђивање основице, додатак на оцјену и колективно осигурање. Од Владе Ливањског кантона тражимо и доношење закона о платама и накнадама полицијских службеника и закона о платама и накнадама у органима власти за државне службенике и намјештенике - каже Жижић.

Он каже да је невјероватно и истинито да ни данас полицијски службеници немају колективно осигурање, упркос ризику којем су свакодневно изложени.