latinica  ћирилица
11/05/2019 |  13:34 ⇒ 12/05/2019 | 08:43 | Аутор: РТРС

Честитке званичника поводом Дана ВРС

Поводом 12. маја, Дана Војске Републике Српске, званичници су упутили честитке.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Војска Републике Српске, вођена часним циљевима и несебичном храброшћу, бранећи право на живот и слободу српског народа, одиграла одлучујућу улогу у одбрани Српске.

Цвијановићева је упутила је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Предсједница Српске је истакла да је одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била историјска и предуслов за одбрану и заштиту српског народа на његовим вјековним огњиштима.

- Обиљежавање Дана Војске Републике Српске прилика је да се са неизмјерном захвалношћу и посебним пијететом сјећамо свих припадника војске коју су дали своје животе и дијелове тијела, да би ми данас могли да живимо у слободној Републици Српској - наводи се у честитки.

Цвијановићева је изразила увјерење да ће Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, са поносом и поштовањем, наставити да баштини вриједности, традицију и културно-историјско наслијеђе Војске Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да институције Српске остају трајно опредијељене да унаприједе положај и заштите права свих категорија становништва које су учествовале у стварању ВРС.

- Припадници Војске Републике Српске, борећи се храбро у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, најзаслужнији су за одбрану свог народа и стварање Републике Српске, у којој њени грађани данас живе у миру и слободи - истакао је Вишковић у честитки.

Он је нагласио да је обиљежавање овог историјски важног датума прилика за присјећање са највећим поносом и поштовањем свих погинулих, рањених и несталих бораца.

- Њихова жртва треба да буде опомена свима да је мир тековина која мора да се чува - истакао је Вишковић.

Вишковић је пожелио Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку да и даље баштини традицију и вриједности Војске Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Војска Републике Српске имала историјску улогу у одбрани слободе и права на постојање српског народа, који су били озбиљно угрожени у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

- Овом приликом сви заједно, морамо одати пошту храбрим српским официрима и војницима који су најзаслужнији за очување Републике Српске - навео је Чубриловић у честитки команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадиру Милану Радојчићу.

Чубриловић је истакао да се, обиљежавајући Дан ВРС, са највећим поштовањем и уважавањем треба сјетити више од 23.000 страдалих бораца који су у темеље Републике Српске уградили своје животе, те одати признање ратним војним инвалидима који су у одбрани свог народа дали велику жртву.

- У условима опште угрожености безбједности и елементарних права српског народа у тадашњој БиХ, одлука Народне скупштине Републике Српске, донесена 12. маја 1992. године, којом је формирана Војска Републике Српске, била је историјска, уставна и спасоносна јер је наша војска одлучно одбранила народ и омогућила му достојан живот у слободи, у Републици Српској и дејтонској БиХ - нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Српске је навео да припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ имају право и обавезу да баштине традицију храбре српске војске и да буду гарант мира и стабилности цијеле земље.

Чубриловић је честитку упутио Радојчићу, свим официрима, подофицирима и војницима ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, који баштини традицију Војске Републике Српсњке.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, нагласивши да без њеног постојања не би било ни Републике Српске.

- Одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била је историјска, јер без њеног постојања, херојске борбе и несебичног жртвовања њених припадника данас не би било Републике Српске и слободе српског народа - истакао је Додик.

Он је нагласио да никада не треба заборавити војни пут Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и кроз шта је све прошла да би одбранила територију Републике Српске и сачувала српски народ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук наставио је да са поносом и поштовањем баштини вриједности и традицију Војске Републике Српске - наводи се у честитки.

Он је исказао посебну захвалност онима који су своје животе уградили у Републику Српску, истакавши да је наша дужност да чувамо тековине одбрамбено-отаџбинског рата и да његујемо сјећања не борце који су нам донијели слободу, мир и Републику Српску.

Додик је нагласио да српским борцима дугујемо вјечно поштовање и захвалност, јер су многи од њих за слободу отаџбине и потомака дали највредније што су имали - живот.

- Наша је дужност и обавеза да се чувају тековине одбрамбено-отаџбинског рата и његују сјећање на жртву палих бораца коју су поднијели вођени часним и племенитим циљевима - поручио је Додик.