latinica  ћирилица
11/05/2019 |  16:43 ⇒ 12/05/2019 | 08:44 | Аутор: РТРС

Трново: Настављају започете инвестиције и планирају нове

У Трнову се настављају јесенас започете инвестиције и планирају нове. За десетак дана биће завршен Трг Срђана Кнежевића, и настављени радови на спортској дворани и реконструкцији основне школе. Уз општинску управу, за стварање амбијента бољег живота побринули су се кабинет предсједнице и Влада Српске, али и Влада Србије.

Школа је била горући проблем.

Иако је грађена за знатно већи број ђака, а данас је похађа тек 60-так ученика, институције Српске, Кабинет предсједнице и Влада препознали су значај останка младих у Трнову и у више наврата помагали обнову. 150.000 евра из програма помоћи Србије такође ће бити усмјерено у комплетну обнову школе, а средства ће ускоро бити оперативна.

- У првој транши биће дозначено 100.000 евра за фискултурну салу. Од 150.000, 80 је намијењено за реконструкцију зграде, а остатак за завршетак сале, кров и фасаду - рекао је Драгомир Гаговић, начелник општине Трново.

Захваљујући средствима институција Српске обновљене су учионице и обезбијеђено квалитетно гријање.

- Ученици су вриједни у настави, а пуно вриједнији у ваннаставном процесу. Трново је мала локална заједница, удаљена од центра и доста активности проводи се управо овдје - наводи Ранка Мандић, директорка ОШ "Свети Сава" Трново.

За десетак дана оживјеће и градски трг, који носи име Срђана Кнежевића.

- Ово је тек почетак радова. Прошле године су реконструисане три зграде, вриједности 107.000 КМ. Друга етапа је поплочавање и завршетак трга, за шта је издвојено 142.000 КМ, а укупно 250.000 КМ средстава Владе Републике Српске - истиче Гаговић.

Интензивним инвестицијама у обнову и модернизацију, али и у привреду и нова радна мјеста намјеравају се задржати млади.

Подршка младим породицама не мјери се само ријечима.

За рођење и упис дјетета у школу, општина Трново додјељује 1.000 КМ, а од наредне године најављују подршку свим ученицима.