latinica  ћирилица
11/05/2019 |  19:06 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Солун: Изложба Архива Српске о Првом свјетском рату

Дио манифестације "Дани културе Републике Српске" у Солуну, у знаку је сјећања на заједништво српског и грчког народа у Првом свјетском рату. Том периоду је и посвећена изложба Архива Српске, која ће до краја године бити постављена у овом граду.

У организацији Народне и универзитетске библиотеке историјски час. На Македонском универзитету у Солуну, историчар Боривоје Милошевић, студентима славистике говорио је о историјским и културолошким везама Срба и Грка.

У оквиру манифестације Дани културе Српске, у Солуну ће у јуну бити постављене двије изложбе Музеја Српске. За грчку престоницу културе изабрали су нематеријално наслијеђе на листи УНЕСКО-а "Змијањски вез" и "Брање траве иве".

Крајем године, грађани Солуна, моћи ће да виде и како је Бањалука изгледала прије стотину година. "Бањалука 1918." назив је изложбе којом ће се у Солуну представити Архив Српске, а осликава улазак српске војске у град на Врбасу.

Управо о томе, било је ријечи на састанку представника ресорног министарства, Музеја Српске и Музеја македонске борбе.

Један од резултата састанка је и могућност да универзитетски професори и студенти иy Српске, дођу у Грчку и студенте и академснко особље упознају са историјом српског народа на простору Српске и БиХ.

Тања Ђаковић, помоћник министра за културу Српске, увјерена дје а ће и студенти и професори са Универзитета у Солуну посјетити универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву.