latinica  ћирилица
12/05/2019 |  10:21 ⇒ 10:22 | Аутор: СРНА

Фонд солидарности: Ове године за лијечење 39 дјеце издвојено 409.000 КМ

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Републике Српске у овој години финансирао је лијечење и дијагностику за 39 дјеце у иностранству, за шта је издвојено око 409.000 КМ.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

Највећи износ средстава у овој години, око 116.000 КМ, Фонд солидарности је издвојио за операцију срца петнаестогодишњег дјечака у Лондону, саопштено је из Фонда здравственог осигурања.

Осим лијечења, у иностранству је финасирана и неопходна дијагностика, посебно у смислу генетских испитивања која се не раде у здравственим установама у Републици Срспкој, него најчешће у Шпанији, Њемачкој и Холандији.

Дјеца су на лијечење у иностранство упућивана у референтне здравствене установе у Италији, Русији, Њемачкој, Великој Британији и друга мјеста.

У саопштењу се подсјећа да су од почетка рада Фонда солидарности до данас одобрена укупно 102 захтјева за финансирањем лијечења и дијагностике у иностранству, за шта је издвојено око два милиона КМ.

- Фонд солидарности од оснивања настоји да са сваком здравственом установом у којој се дијете из Републике Српске шаље на лијечење у иностранство оствари добру сарадњу и та пракса је настављена и у овој години. Представници ове установе су и у сталном контакту са родитељима дјеце којима је потребно лијечење у иностранству с циљем финансијске, али и сваке друге подршке која им је потребна - наведено је у саопштењу.

Из Фонда солидарности подсјећају да су почетком године потписали Протокол о сарадњи са Друштвом психолога Републике Српске ради обезбјеђења психолошке подршке родитељима или старатењима дјеце која су упућена на лијечење у иностранство, или самој дјеци.

Захваљујући овој сарадњи, обезбјеђени су психолошки третмани за родитеље и у потпуности су бесплатни, а спроводе их дипломирани психолози из Републике Српске.

Из Фонда солидарности наводе да настоје свој рад у потпуности учинити транспарентним, па се сви подаци, укључујући и тренутно стање на рачуну, одобрена рјешења у иностранству, могу пронаћи на интернет страници Фонда здравственог осигурања Републике Српске, на посебном линку о Фонду солидарности.