latinica  ћирилица
12/05/2019 |  12:30 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Додик: Трећи пјешадијски пук спреман да брани српску слободу

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је одлука о укидању Војске Републике Српске била грешка, али да је увјерен да та војска живи и да ће припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука увијек бити спремни да бране слободу Српске и њеног народа.

- Сви ми који радимо у име народа, без обзира на ком нивоу, морамо се осјећати дијелом укупног безбједносног система српског народа и тај систем безбједности мора бити интегрисан и видљив на сваком мјесту, и на политичком и војном, како би јасно дали поруку свакоме ко мисли да је слобода српског народа јефтина ствар - рекао је Додик на обиљежавању 12. маја - Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ у касарни "Козара" у Бањалуци.

Додик је истакао да се без обзира на организационе структуре врховна команда над структуром безбједности, па и у Оружаним снагама, налази у Републици Српској.

- Заједно са предсједником Републике Српске посвећен сам чињеници да без обзира што је Устав БиХ додијелио Предсједништу врховну команду над војском, хоћу да кажем да, што се мене лично тиче, поштоваћемо ту одлуку и Устав, али, свакако, моје опредјељење јесте - врховна команда је овдје у Бањалуци за припаднике нашег Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука - нагласио је Додик.

Додик је данас затражио од командата Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука да на сљедећем обиљежавању Дана Војске више од пола строја буде обучено у униформе Војске Републике Српске.

- Ово је наш дан и наше обиљежавање. Ја вас молим да ми припремите све неопходно да би то обезбиједили - истакао је Додик.

Додик је указао да данас није лако бити припадник овог пука у систему Оружаних снага БиХ, али је истакао да је веома посвећен да се очува субјективитет присуства Српске у тој структури и статус припадника пука.

"Увијек ћу стати иза сваког захтјева који дође од припадника наше структуре у Оружаним снагама", поручио је Додик, те подсјетио да је одлука о формирању Оружаних снага донесена под присилом међународног фактора.

Он је рекао да је увјерен да је грешка била одлука о укидању Војске Републике Српске због чега је данас већа изложеност разним захтјевима који нису својествени ономе што је суштина интереса Републике Српске и свих који ту живе.

Додик је поручио и да ће политичка одлука Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности бити поштована до краја.

- Ми смо одлучили да будемо дио војне неутралности и да будемо изван било којег војног савеза, како на истоку тако и на западу. То ћемо досљедно поштовати и захтијевамо од сваког од вас да то на сваком мјесту гдје се о томе разговара браните ту одлуку Народне скупштине - рекао је Додик.

Он је нагласио да је та одлука била дио свеукупног консензуса у Републици Српској због чега је још више обавезујућа, те поручио да се неће дозволити да се са одлукама Народне скупштине било ко игра.

Додик је истакао да је посебно срећан због чињенице да је био посланик у Народној скупштини која је гласала за формирање Војске Републике Српске.

- Војска Републике Српске и Република Српска као држава су историјска тежња српског народа проистекла из наших искустава из прошлости - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, тамо гдје Срби нису имали своју државу и војску, имали су страдања и голготу.