latinica  ћирилица
12/05/2019 |  12:34 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Војска одбранила Српску и извојевала слободу

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је Војска Републике Српске настала као народна војска чији је циљ био да не дозволи поновна масовна страдања која су Срби доживјели у Другом свјетском рату, али и да одбрани Српску као мјесто у којем ће нове генерације живјети у слободи.

- Цијена коју смо за ту слободу платили била је превисока и зато се данас са посебним поштовањем сјећамо оних који су за слободу коју ми данас уживамо дали своје животе и дијелове тијела - рекла је Цвијановићева обраћајући се на свечаности у касарни "Козара" у Бањалуци поводом Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Она је подсјетила да је током ратних дешавања погинуло више од 23.000 бораца и да је трајна обавеза да се чува сјећање на херојски пут Војске Републике Српске, али и да се очува Српска, њене надлежности и уставни капацитет, да се даље развија, гради, уређује и унапређује како ове жртве не би биле узалудне.

- Српска је симбол наше слободе, живота, сигурности за наше грађане и зато је важно да смо сви, без обзира на којој позицији дјеловали, усмјерени на мир, стабилност, очување капацитета и идентитета Републике Српске, усмјерени на сарадњу са свима у БиХ, али да увијек знамо гдје припадамо и да је важно да дјелујемо заједно - нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, датуми као што су Дан Републике, Дан Војске, Дан Полиције и многи други који нас окупљају су важни, али је једнако важно и да окупљање буде стално, свакодневно и око свих важних тема које су од значаја за Српску и њену будућност.

- Не смијемо дозволити да нас свакодневни живот или рутинске обавезе које имамо отупе и учине нас неспособним да видимо или препознамо све стварне изазове са којима смо још суочени или да не препоизнајемо и не реагујемо на нападе који се у континуитету дешавају на статус, обиљежја, идентитет, али и на уставни и функционални капацитет Републике Српске - поручила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је, нажалост, то је амбијент у којем се живи и да су многе посљедице са којима се данас сви суочавају резултат неспососбности да се препознају замке, а често и наивности, вјерујући да су сви једнако окренути суживоту, неоспораварању и изградњи повјерења.

- По нападима и оспоравањима са којима смо суочени јасно је да није тако. Ми желимо мир и сарадњу са свима и да амбијент у којем обављамо наше свакодневне послове буде растерећен политичких притисака, али чини се, нажалост, да нису сви у БиХ једнако опредијељени за такав приступ. Зато је важно да тијесно сарађујемо, да будемо заједно и да смо увијек окупљени око интереса Српске као што то и данас показујемо. Живјела Република Српска - истакла је Цвијановићева.