latinica  ћирилица
12/05/2019 |  15:33 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Зворник: 27. година од формирања подрињског одреда "Вукова са Дрине"

У Зворнику је данас обиљежено 27 година од формирања Подрињског одреда специјалних снага "Вукови са Дрине", који је био у саставу Зворничке бригаде Војске Републике Српске.
Зворник полагање вијенаца - Фото: СРНА
Зворник полагање вијенацаФото: СРНА

Тим поводом служен је парастос, прислужене су свијеће и положени вијенци на Споменик за 1.080 погинулих бораца.

Из Подрињског одреда специјалних снага "Вукови са Дрине" у одбрамбено-отаџбинском рату погинуо је 81 борац, док их је више од 700 рањено, од којих неки више пута.

Бивши командант Подрињског одреда специјалних снага "Вукови са Дрине" пуковник Милан Јоловић-Легенда рекао је да су борци овог одреда, заједно са осталим припадницима Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Српске, животима исписивали најновију историју српског народа.

"Осим `Вукова са Дрине`, Зворничка бригада је била једна од најелитнијих јединица у Војсци Републике Српске, дајући велики допринос у стварању слободе и Републике Српске", рекао је Јоловић.

Он је нагласио да је Подрињски одред специјалних снага своје борце регрутовао из Зворничке бригаде да би у садејству са другим елитним јединицама штитио цијело Подриње, Романију и тиме дао велики допринос у очувању овог дијела и цијеле Републике Српске.

"`Вукови са Дрине` били су тамо гдје је било најтеже, штитили су српски народ и српску територију, били су војнички лако покретљиви, и са осталим припадницима Војске Републике Српске извојевали слободу српском народу и дали велики допринос у стварању Републике Српске", истакао је Јоловић.

Бивши командант Зворничке бригаде генерал Винко Пандуревић рекао је да је, са ове временске дистанце, било изузетно важно формирати Зворничку бригаду и основати јединицу "Вукови са Дрине", јер је у оно вријеме требало спасити људске животе и очувати слободу.

Пандуревић је истакао да Одред специјалних снага "Вукови са Дрине" треба славити јер су много учинили за српски народ и са другим јединицама стварали слободу.

"Поручујем нашим комшијама са којима смо ратовали да требамо заједнички гледати у будућност, трудити се да наша историјска и ратна прошлост заиста буде прошлост, али са снажним порукама како да живимо у будућности", рекао је Пандуревић.

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, сматра да је изузетно важно да је одата пошта погинулим саборцима који су стварали Републику Српску и борили се за слободу.

"Ако се сјећамо њихових жртава и обиљежавамо славне датуме из наше историје, а то наставе наша дјеца, онда је то основни услов да нам се не догоде овакве несреће какве су нас пречесто кроз историју пратиле", рекао је Младић.

Он је нагласио да је поносан што је на позив командног кадра "Вукова са Дрине" био у прилици да ода пошту погинулим борцима који су дали животе за слободу српског народа.

Подсјећајући да је Зворничка бригада и сама поднијела велике ратне жртве и успјела да одбрани овај витални дио Републике Српске, Младић је истакао да без једне овакве војнички снажне јединице Републике Српска не би била оно што јесте.

Зворничка бригада је имала 538 погинула борца, 32 нестала, док их је 1.800 рањено, од којих је око 1.100 са трајним посљедицама инвалидности.

Парастос је служило мјесно свештенство, док су вијенце и цвијеће положили командни кадар ових јединица, велики број сабораца из Бијељине, Шековића, Брчког и других мјеста Републике Српске и представници локалне власти.