latinica  ћирилица
12/05/2019 |  15:36 | Аутор: СРНА

Додик: Неће бити одлуке за војну академију на нивоу БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да неће бити политичке одлуке за формирање војне академије на нивоу БиХ, иако напори међународног фактора иду у том правцу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Ми /из Републике Српске/ желимо да наши официри и други руководни кадар буде школован у систему војног школовања Србије и немамо ништа против да други народи бирају друге дестинације за те потребе - Бањалуци, гдје је присуствовао обиљежавању 12. маја - Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Додик је навео да је била грешка када је предходни сазив Предсједништва БиХ усвојило План одбране, по којем се дефинише састав од 9.600 припадника Оружаних снага, док су захтјеви из Српске билу да тај број буде 4.500. 

- Наш приједлог давао је перспективу да ће се у тој структури моћи понунити српска компонента, али, нажалост, тадаши члан Предсједништва /из Републике Српске/ је донио одлуку не косултујући се са Српском - навео је Додик.

Он је поновио да је била грешка што је Предсједништво БиХ премјестило дио својих овлашћења у руковођењу и командовању војском на Министарство одбране у Савјету министара БиХ, што је учињено мимо Устава и Дејтонског споразума.

Додик је упозорио да ни српска, ни хрватска структура у војсци није попуњена и да тада донесени План одбране у будућности може омогућити да Оружане снаге БиХ постану доминантно бошњачка компонента.

Он је појаснио да се може десити да, због тога што нису попуњене структуре припадницима других народа, неко из иностранства натјера да се број припадника попуни на начин дефинисан Планом одбране.

Додик је рекао да постоји могућност да министар одбране у новом Савјету министара буде Бошњак, због чега за његовог замјеника треба изабрати Србина који ће имати његову пуну подршку, а мора бити јак и ауторитативан због тога што замјеник има исту улогу као министар. 

- Одлучујућа улога не смије се препустити министру одбране, ма ко он био, и једнио је у том министарству предвиђено да министар и замјеници имају исте надлежности. Министар не може донијети одлуку која није дио консензуса остала два замјеника - нагласио је Додик.

Он је истакао да Република Српска не смије изгубити осјећај да обиљежава 12. мај, јер се до њега дошло у нестабилним временима распада бивше Југославије, када је тадашње војно и политичко руководство сасвим добро знало да мора одбранити своја насеља и народ на овим просторима.

Иако се свечаност обиљежавања Дана Војске Републике Српске одржава у касарни коју користе Оружане снаге БиХ, Додик каже да он Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, који наставља традицију Војске Српске, сматра за "Војску Републике Српске, само у новом организационом капацитету".

Додик каже да овај пук дјелује у оквиру онога што су интереси Републике Српске и само тако то "треба читати и разумјети" и ни на један други начин.