latinica  ћирилица
12/05/2019 |  16:41 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Фоча: Богословски факултет прославио крсну славу

Православни богословски факултет "Свети Василије Острошки" у Фочи прославио је данас крсну славу.

Тим поводом служена је литургија, те сломљен славски колач, а прослава је настављена свечаном академијом у Градском позоришту.

Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Николај поручио је у бесједи у храму Светог Саве у Фочи да Богословски факултет није само школа, већ мисија Цркве у овом граду, Митрополији, али и широм Републике Српске и БиХ.

- Нека Господ молитвама Светог Василија умудри прфесоре и студенте Богословског факултета да буду управо као и он мудри у тешка времена - рекао је митрополит.

Он је истакао да свако ко са вјером и са љубављу, скрушеношћу срца дође пред Светог Василија и поклони се његовим чудотворним моштима, добија благослов, милост, помоћ од Бога.

Митрополит Хризостом каже да данас Бог кроз Светог Василија живим људима свједочи себе, а да је Свети Василије од малих ногу, још као Стојан Јовановић, па све до упокојења био свједок борац Божји.

- Прогањали су га Турци и Млечани, али нажалост и неки из нашег рода, али је он остао вјеран Богу и сву своју наду је полагао у Господа, јер је знао да само са Господом и у Господу може изнијети терет живота - рекао је Хризостом.

На свечаној академији поводом крсне славе Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" у Фочи додијељено је пет златних плакета, највећег признања факултета, а међу добитницима је и професор и некадашљи декан ове високошколске установе Дарко Ђого.

Ђого је златну плакету добио за афирмисање факултета кроз изразито плодан публицистички и научни рад излаган на скуповима и у медијима, нарочито на тему украјинске црквене кризе.

Он каже да га доста тога везује за украјински народ и цркву, јер је предавао на докторским студијама на Кијевско-духовној академији, те да би било проблематично да ћути о тамошњим дешавањима.

- Tо је можда један од момената по којем је Богословски факултет препознат, да је неко од његових професора, док је још владала непознаница о украјинској кризи дао своје мишљење о томе. То је некако пут којим је овај факултет пошао, од једне институције, која је настала у рату, стварала свој кадар, до људи који могу да кажу ријеч, коју, можда нескромно звучи, али је тачно, да је Свети архијерејски сабор и Синод својим одлукама потврде и кажу да је у ствари такво мишљење заправо званично мишљење Српске православне цркве - наводи Ђого.

Он истиче да се Црква мора укључивати у мас медије.

- Ако вас нема ту, онда не можете сутра да се жалите да је неко други испунио тај простор неким непримјереним садржајем. Битно је да је Богословски факултет постао медијски препознатљив и готово да немате професора који није медијски препознатљив. То је један од разлога зашто је факултет оправдао својих 25 година постојања и зашто можемо са разлогом да вјерејумо да ће и у будућности, такође, да оправда своје постојање - рекао је Ђого.

Златне плакете добили су и Митрополит дабробосански Хризостом за заслуге у организовању научног скупа "Свети Јован Златоусти", те продекан Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић, као и Филозофски и Економски факултет овог универзитета за сарадњу и подршку.

Митрополит Хризостом је истакао да Богословски факултет успјешно ради већ 25 година.

- Ми желимо још више, да овај факултет достигне међународни кредибилитет, да у њега долазе не само наши студенти, већ и студенти из других цркава и држава - рекао је Хризостом.

Декан Богословског факултета Владислав Топаловић каже да им је обавеза да факултет учине атрактивним за студенте из иностранства.

- Организоваћемо, свакако, студије на енглеском језику. Ми то, наравно, можемо и надамо се да је то будућност нашег факултета и универзитета - рекао је Топаловић.

На свечаној сједници уручене су дипломе за 28 дипломираних теолога и за четири мастера теолошких наука, као и награде најбољим студентима.

Богословски факултет у Фочи основан је 1994. године, а сматра се насљедником Сарајевске богословије, која је постојала од 1882. до 1941. године.

До сада је са факултета изашао 501 дипломирани теолог, а тренутно се образује 329 студената на основнима студијама, 61 на мастер и пет на докторским студијама.